Jutros je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, Fahrudinu Solaku i Jelki Milićević koji su optuženi u predmetu „Respiratori“.

U Sud BiH dovezen je sporni kineski respirator kao dokazni materijal.

Podsjetimo, zbog sporne nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, ministrici finansija FBiH Jelki Milićević, te vlasniku preduzeća „Srebrena malina“ Fikretu Hodžiću.

Prošle sedmice je na ročištu u Sudu BiH Leandro Pekija, vještak iz Italije, kojeg je angažovalo Tužilaštvo BiH da vještači sporne respiratore, kazao je da nabavljeni respiratori „se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege“.

Riječ je o stručnjaku iz oblasti elektrotehnike, a specijalizovan je na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na inspitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Podsjetimo, američki mediji su pisali o “malina respiratorima“, navodeći da su ih oni bacili na smeće, a da su u BiH kupljeni po jako „naduvanim“ cijenama.

U američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u BiH poznatiji kao „Malina respiratori“. Kao je tada navedeno, razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za liječenje pacijenata od korovirusa.

(Foto: avaz)