Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke kaže da će nepravilnosti koje utiču na rezultat dovesti do novog glasanja.

Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mjestima na kojima su te manipulacije utvrđene nakon prebrojavanja, a da li će CIK posegnuti za potpuni ponovnim izborima za predsjednika Republike Srpske i potpredsjednike, to je već na njima. Uvjeren sam da će novog glasanja biti, kaže Šarović za politički magazin Mreža FTV..

Pojašnjava da su u toku izborne noći vlast i njihovi pomagači krali izbore za sve nivoe.

– I za nivo predsjednika Republike gdje je kandidat bio Milorad Dodik i zbog toga smo puni uvjerenja da će se to pokazati. Ne da bi mi pravdu tražili na ovaj način, kao neki alibi za poraz, nego da bi dokazali da smo pobjednici. Mislim da su Milorad Dodik i njegovi partneri krali ove izbore i da nisu pobjednici – rekao je Šarović.

Šarović ističe da su bili spremni odmah na proteste.

– To smo pokazali i to, pod pritiskom javnosti, koliko i mi politički akteri, toliko i javnost, građani da su zainteresovani. Neki ogorčeni, neki su spremni više od toga. Mi smo apelovali u svakom trenutku u tih nekoliko dana protesta da niko kamenicu ne baci, da niko ne razbije bilo koji prozor, da treba da čuvamo prije svega Banjaluku jer je to naš grad. Mislim da je tako bila naelektrisana atmosfera i u takvoj atmosferi je uvijek potreban trenutak da to preraste u nešto drugo – kazao je Šarović.

Dodaje da su insistirali i uspjeli da obuzdaju bilo kakve namjere, pokušaje, pomisao vezano za tako nešto i pokazalo se da je to uredu.

– Ne želimo da situaciju zaoštravamo i komplikujemo. Ono što je do nas doprlo je da se vlast, odnosno SNSD, pripremala i za kontraproteste. Šta to sve znači, ne mogu da procjenjujem, ali to već jeste odmah opasnost. Ako imamo proteste i kontraproteste to je rizična situacija i za bezbjedonosne snage, za građane, za nas sve. Nadam se da do toga neće doći – ističe Šarović.

Naglašava da opozicija Republiku Srpsku ne dovodi ni u kakav rizik.

– Vlast priziva i podstrekava i na neki način ohrabruje sve različite grupe za koje ne vidim iz kojeg razloga su zainteresovani za izbore. Naša pozicija je potpuno jasna – politički subjekti koji su bili na izborima i sami građani koje pozivamo, ništa izvan toga. Mi branimo svoje pravo, a onaj ko nije krao izbore, ko je pošteno učestvovao u izborima, zašto se boji prebrojavanja. Zašto bi se sada Dodik, vlast, SNSD i oni koji su ga podržavali na izborima, zašto bi se bojali prebrojavanja ako se to radi na transparentan način? Ako si čist, ako nisi ukrao, ako nisi manipulisao, ako nisi kupovao, ti ćeš bezbrižno da čekaš da se ovaj proces završi za 10 dana i da ti pobjeda, ako si pobijedio, bude jača, slađa i vjerodostojnija – kazao je Šarović.

U suprotnom, kaže on, da nema prebrojavanja sumnja bi uvijek postojala i uvijek bi to bio kamen spoticanja.

– Ovako imaćemo prebrojane glasačke listiće i onda će onaj ko presuđuje dati svoj stav po tom pitanju, a na nama je da svaku relevantnu odluku poštujemo. Dodik govori da neće priznati odluku CIK jer je on pobjednik. Za sada samo znamo da neće priznati izbore. Da li to znači i nešto drugo, to ne mogu znati – rekao je lider SDS.

O navodima da će se ponoviti 1997. godina Šarović kaže: “Ne prizivam, ne predskazujem i mislim da je to, ako je u bilo čijoj glavi, to je loš scenarij.

Uvjeren je da bi Republici Srpskoj bilo bolje bez Dodika.

– Mislim da je on postao i regionalna smetnja, smetnja unutar Republike Srpske i unutar cijele BiH, evropska smetnja i ja mislim da njega nigdje ne vidi niko kao budućnost. Mislim da priželjkuju svi da ode, čak i regionalno – rekao je Šarović.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Smatra da je Dodik ovih dana bijesan i vrlo zabrinut.

– Onaj ko u izbornoj kampanji dijeli iz budžeta javni novac i daje ga građanima, to znači da ga potplaćuje. Ako niko to nije rekao, ja kažem sada. Da, potplaćuješ ih mojih novcem. Po meni to je nezakonito, ali nije se još niko našao da te za to tjera, a ja mislim da to treba tjerati, ako ne onda treba u Izbornom zakonu mijenjati da to njemu ili nekome drugom više nikad ne padne na pamet -rekao je Šarović.

Kaže da je ovo jedan arena, ring, ali vrlo prljavi ring u kome su nedemokratska, nedozvoljena sredstva dozvoljena i služe se mnogi.

– Oni naravno uvijek mogu da budu opasni. Napadi od koga god dolazili, doduše ja mislim da su napadi najviše dolazili od SNSD. Vodio je prljavu kampanju, njeni kandidati, Dodik je u tome prednjačio. Šteta je zaista jer nas je duboko, duboko podijelio i mislim da se toliko daleko nije trebalo ići. Jedno je omalovažavanje, etiketiranje, ponižavanje, drugo su prijetnje i mnogo toga ima što je na granici krivičnog djela – kazao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje o ćutnji Aleksandra Vučića kaže da je to principijelan stav u kojem se ne stavlja na stranu bilo koga.

– Ja ne očekujem da on bude sada bliži SDS, PDP ili nekome od nas pojedinačno nasuprot SNSD, ali ne očekujem ni obrnuto. Principijelno pa ko pobijedi, ko bude bolji u poštenoj i korektnoj utakmici ovdje da ga prihvati predsjednik Srbije i čestita – zaključio je Šarović.

Izvor: Srpskainfo