Upravni odbor Udruženja penzionera Republike Srpske nakon što je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o mogućoj refleksiji aktuelnih postizbornih događanja na materijalni položaj penzionera poručuju da Udruženje daje punu podršku organima i istitucijama Srpske u nastojanjima za očuvanje slobodne, jedinstvene i jake Republike.

Јednoglasno su usvojili zaključke među kojima traže od CIK-a, da nakon ponovnog prebrojavanja na osnovu potvrđenih rezultata proglasi pobjednike Opštih izbora u Republici Srpskoj i FBiH i stavi tačku na iste.

– Da se po proglašenju konačnih rezultata u što kraćem roku konstituiše novoizabrani saziv Narodne skupštine Republike Srpske – ističe se u zaključku.

Udruženje penzionera poziva novoizabranog Predsjednika Republike Srpske da odmah po polaganju zakletve imenuje mandatara za sastav Vlade Republike Srpske.

– Pozivamo budućeg mandatara i sve odgovorne organe i institucije Republike da se nova Vlada imenuje u što kraćem roku. Zahtjevamo od novoizabrane Vlade da predloži budet za 2023. godinu koji će Narodna skupština usvojiti najkasnije do kraja godine, kako se ne bi ušlo u privremeno finansiranje – navodi se u saopštenju.

Ističu da su apsolutno protiv privremenog finansiranja u narednoj godini.

– Јer se time penzije praktično smanjuju u vrijeme, kada imamo rast inflacije, jer ne bi bilo redovnog godišnjeg usklađivanja, koje bi procentualno do sada trebalo biti najveće – navodi se u zaključku.

Naglašavaju da Udruženje penzionera Republike Srpske nije političko udruženje i ne bavi se politikom, već isključivo zaštitom položaja i prava njenih članova.

– Nećemo dozvoliti nikom, da se igra sa sudbinom i materijalnim položajem najvećeg i najorganizovanijeg udruženja u Republici Srpskoj – dodaju iz Udruženja penzionera.

Osudili su neodgovorno i nezrelo ponašanje sudionika opštih izbora, čime urušavaju institucije Republike Srpske i direktno ugrožavaju materijalni položaj 274.000 penzionera, korisnika prava, iz penzijskog sistema Republike Srpske.

– Pozivamo sve članove Udruženja penzionera Republike Srpske i sve građane Republike Srpske na mir, jedinstvo i toleranciju, da se okupe oko njenih institucija, a sve u cilju očuvanja i daljeg jačanja naše Republike Srpske u miru i slobodi – zaključili su iz Udruženja penzionera.

Autor: RTRS