Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da opozicija zna da bi izgubila i na nekim neopravdano ponovljenim izborima, za čije održavanje ne postoje uslovi, ali žele da se svete građanima, jer ih nisu izabrali, tako što bi se odgodila implementacija izbornih rezultata.

– To bi imalo za posljedicu i da se kasni sa usvajanjem budžeta za narednu godinu u kojem bi bila prepoznata sva povećanja – od penzija, plata i socijalnih davanja iz ove godine i ona planirana za narednu godinu jer bi se prešlo na režim privremenog finasiranja –  ukazala je predsjednica Srpske.

Na pitanje šta je cilj takvog ponašanja opozicije u Republici Srpskoj i stranih faktora, Cvijanovićeva je odgovorila da opozicija zna da nije “pokradena” na izborima, ali njima i stranom faktoru treba nered i haos, te da “pokušavaju baciti mrlju na kompletan izborni proces u Republici Srpskoj da bi ispalo kako je kobajagi sve u redu u FBiH, a kobajagi ništa ne valja u Srpskoj”.

– Poznato je da u svim dosadašnjim izbornim procesima Republika Srpska pokazuje kapacitet da prva formira vlast i održi kontinuitet rada institucija, što je “trn u oku” pojedinim strancima. S druge strane, u FBiH ni rezultati izbora iz 2018. nikad nisu implementirani, a i ranije se kasnilo, kao što je slučaj i sa formiranjem Savjeta ministra gdje se to dešava sa ozbiljnim kašnjenjem u odnosu na Republiku Srpsku – naglasila je Cvijanovićeva u intervjuu za Srnu.

Opoziciji su puna usta priče o navodnim manipulacijama tokom izbornog dana, rekla je Cvijanovićeva, a kad se malo bolje pogleda onda se vidi šta su oni radili.

– Znajući kako se tokom nezakonitog kontrolnog prebrojavanja upisivala nula umjesto 157 glasova koje je osvojio Milorad Dodik na jednom biračkom mjestu, imamo razlog za sumnju da se organizovano manipuliše tokom tog procesa. Kao jedan od mnogobrojnih primjera može poslužiti i onaj gdje je predsjednik Mjesnog odbora Motike i član Gradskog odbora SDS Banjaluka bio prijavljen kao član Biračkog odbora u ime SDA – rekla je Cvijanovićeva.

Inače, opozicija nastoji spriječiti da se izvrši kontrola glasova u opštinama poput Modriče, Broda, Lopara, zato CIK i manipuliše i nastoji da otezanjem procesa ionako nezakonitog prebrojavanja kupi dodatno vrijeme, ukazala je Cvijanovićeva, koja je bila kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH i prema preliminarnim nepotvrđenim rezultatima izbora, ima ubjedljivu prednost, više od 102.000 glasova, od kandidata opozicije Mirka Šarovića.

Na konstataciju Srne da je nakon Opštih izbora u BiH CIK samo u funkciji izazivanja haosa, Cvijanovićeva je rekla da u prilog tome govori i nezakonita naredba o preuranjenom prebrojavanju, koja je sasvim suprotna tvrdnji članova te komisije koju su dali samo dva-tri dana ranije kad su rekli da zahtjev opozicije nije u skladu sa zakonom, a nakon toga, ipak, donose nezakonitu naredbu.

– Tokom nezakonitog i preuranjenog prebrojavanja lagali su da nedostaju materijali sa 61 biračkog mjesta u Doboju, onda su sami davali protivrječne izjave da je to možda 20 vreća, da bi se ispostavilo da je sve najobičnija laž, ali i jasan pokazatelj da je ovaj CIK apsolutno nesposoban i nedorastao zadatku, osim toga što je i nedopustivo i konačno nezakonito vezan za političke partije PDP i SDS – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da nakon izbrojanih otprilike jedne trećine glasova pristiglih poštom iz inostranstva oni zaustavljaju ovaj proces i počinju nezakonito kontrolno ponovljeno prebrojavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta.

– Kad su vidjeli da to prebrojavanje ne mijenja izborni rezultat jer potvrđuje da je kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik ubjedljivi pobjednik izbora, a njegov protivkandidat Јelena Trivić ubjedljivi gubitnik, onda zaustavljaju, pa potom usporavaju skoro do minimuma nezakonito kontrolno prebrojavanje, a vraćaju se redovnom brojanju pristiglih glasova putem pošte – dodaje predsjednica Srpske.

Potom su rekli da je cilj da se u okviru zakonskog roka proglase preliminarni rezultati, to je 22. oktobar, a onda kroz razna usporavanja i mahinacije tokom prebrojavanja nastoje da prolongiraju taj rok, istakla je Cvijanovićeva, dodavši da to sve ukazuje kakva je uloga CIK-a u ovom izbornom procesu.

Cvijanovićeva je ocijenila da je CIK nesposoban, nekredibilan i duboko zaglibljen u nezakonitost.

– Oni rade pod političkim pritiskom opozicije i u dosluhu sa njima, a po instrukciji stranog faktora koji želi da prekrajanjem izborne volje građana dođu do kandidata koji neće insistirati na očuvanju nadležnosti Republike Srpske, neće problematizovati nelegitimno postavljenje Kristijana Šmita, a i koji će odustati od saradnje sa Rusijom, Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom –  naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u slučaju da se nastavi ovo manipulisanje izbornim procesom od CIK-a, a u dosluhu sa opozicijom i stranim faktorom, posljedično neće doći ni do implementacije izbornih rezultata na nivou zajedničkih institucija BiH, odnosno do konstituisanja vlasti, dodavši da je neophodno izborno zakonodavstvo vratiti u ustavne okvire.

Autor: SRNA/RTRS