V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac učestvuje na Međunarodnoj konferenciji „Budućnost biotehnologije“ koja se održava danas i sutra u Palati Srbija u Beogradu. Domaćini Konferencije su Vlada Republike Srbije i Svjetski ekonomski forum, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija.

Konferencija okuplja lidere iz javnog i privatnog sektora, kao i akademsku zajednicu, s ciljem unapređenja saradnje i razmjene znanja i iskustava u oblasti biotehnologije, bioinformatike i bioinženjeringa. Na skupu, kojem prisustvuju predstavnici 20 zemalja, predstavljaju se dostignuća iz oblasti genetike i biotehnologije, kao i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju koji su u martu ove godine, u okviru Kancelarije za IT i e-Upravu Republike Srbije, osnovali Vlada Srbije i Svjetski ekonomski forum.

Konferenciju je otvorila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je cilj Republike Srbije da bude prepoznata u razvoju biotehnologije, biomedicine i bioinformatike u Evropi, te da ekonomija zemlje bude zasnovana na inovacijama i novim tehnologijama.

Cilj konferencije je da pokaže da ulogu biotehnologije za unapređenje rješenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija, te da su rastuće investicije i tehnološki napredak ubrzali razvoj i mogućnosti primjene biotehnologije. U tim procesima, značajno mjesto zauzima razvoj novih IT rješenja i njihova primjena u praksi.

Naime, na Prvoj investicionoj konferenciji IRBRS “Invest Srpska 2021” IT sektor je prepoznat kao jedan od motora ukupnog društvenog i ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske, a njegov značaj potvrđen je i zaključcima Druge investicione konferencije, održane u septembru ove godine. Upravo učešće na ovom događaju omogućava sagledavanje uticaja modernih dostignuća na privredni rast i razvoj i ulogu IRBRS u dizajniranju i implementiranju tih procesa. Iskustvo iz Srbije pokazalo je da je, zahvaljujući dinamičnom razvoju ovog sektora, izvoz zabilježio snažan rast, dok je svako drugo radno mjesto otvoreno upravo u sektoru informacionih tehnologija.

prijedor24h