Beograd, 25. marta 2022.- Evrodizel ce se od danas u 15 casova, do petka 1. aprila u isto vreme, prodavati po ceni od 198 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 je zadrzao cenu od 176,05 dinara za litar, potvrdjeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija. U prethodnih sedam dana je cena evro dizela iznosila 187,23 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u uzlaznoj su putanji već nekoliko dana. Na pojedinim su mijenjane i do tri puta u danu.

To su, kažu u resornom udruženju, cijene na koje će kupci morati da se naviknu neko vrijeme jer pojeftinjenja nema na vidiku.

Cijena dizela trenutno je do 3,49 KM po litru, a benzina 2,87 KM.

Predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Dragan Trišić kažeda smo malo tržište i da nemamo uticaj na cijene goriva. Odluka zemalja OPEKA o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno najdrastičnija je od 2020. godine i direktno je uticala na cijene. Potražnja jeste velika, ali bar snabdijevanje još nije u pitanju.

– Mislim da će Mediteran ostati stabilan. To su destinacije sa kojih se mi snabdjevamo. I u zimskom periodu imamo stabilnu situaciju po pitanju snabdijevanja, jedino što u takvim okolnostima može doći do porasta cijena – navodi Trišić.

Cijena brent sirove nafte danas je nešto ispod 94 dolara po barelu za decembarske ugovore. Nedavno se barel prometovao po 98 dolara, a cijene na našim pumpama bile su za tridesetak pfeniga niže. Ekonomista Saša Grabovac kaže da je godinama pokušavao da sazna formulu po kojoj se izračunavaju cijene u maloprodaji, ali to je, čini se, tajna o kojoj se ne govori.

– Za cijene na berzi postoje neki tradicionalni mehanizmi koji su odavno poznati. Međutim, kod cijene derivata uvijek ima, uslovno rečeno, nepoznatih varijabli koje do dan danas nisam uspio da saznam – kaže Grabovac.

Odluka zemalja OPEK-a trenutno je glavni argument za nove cijene, ali ne treba, smatra, zanemariti ni dolazak zime i deficit gasa u Evropi.

– Energane koje su koristile gas kao gorivo prelaze na lož ulje koje je u suštini sličan derivat kao dizel gorivo i zbog jako uvećane tražnje za lož uljem dolazi i do povećanja cijena – navodi Grabovac.

Rast cijena energenata, s kojima se suočavaju zemlje u cijelom svijetu, neminovno vodi i do poskupljenja ostale robe, prije svega hrane. Kako će koja od njih uspjeti da zaštiti svoje stanovništvo od takvog šoka, zavisi od njihovih vlada.

Autor: RTRS