U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana knjiga “Proljeće će doći” priređivača i prevodioca Vladimira Krčkovskog.

Autor je istakao da je knjiga izbor poezije i proze četiri najznačajnija pjesnika Azerbejdžana koji su u stvari jedna porodica – muž, žena, sin i unuka.

– Ovo je prevod njihovih djela sa ruskog jezika do kojih sam došao tokom studijskog putovanja radničke omladine nekadašnje Republike BiH u Azerbejdžan i tako sam upoznao tu zemlju i njihovu kulturu – rekao je Krčkovski.

On je pojasnio da su prva dva autora pisala poeziju, a u knjizi postoji i izvod iz romana i jedna pripovijetka, tako da je to izbor iz stvaralaštva četiri autora od kojih je svaki objavio tridesetak knjiga.

– Knjiga ima 300 stranica i nadam se da je to dovoljno prostora da čitaoci upoznaju kulturu i uopšte Azerbejdžan – rekao je Krčkovski i dodao da je ova knjiga značajna, ne samo za Prijedor, nego i šire.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz naveo je da je odsjek izdavačke djelatnosti Udruženja ovu knjigu objavio prošle godine, ali je zbog epidemije virusa korona njena promocija organizovana tek sada i u okviru konkursa prijedorske biblioteke.

– Ovo djelo je specifično i nije običan prevod, djelo koje ne postoji ni na jednom drugom jeziku. Vladimir Krčkovski je priređivač i prevodilac, ali i autor jednog novog djela – rekao je Šormaz.

On je dodao da su u kontaktu sa direktorom Knjižnog centra u Bakuu Gunel Anargizi koja je izrazila divljenje i zahvalnost za ovakav postupak, ali i čuđenje što se niko u Azerbejdžanu nije sjetio da objavi nešto vezano za njenu porodicu i sabere u jedno ovakvo djelo.

On je na večerašnjoj promociji pročitao pismo Gunel Anargizi koje je upućeno autoru i izdavačima knjige “Proljeće će doći”.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je večerašnja promocija bila realizacija konkursa ove ustanove za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca prijedorske regije.

– To se pokazalo izuzetno dobrom idejom, programski savjet ima priliku da izabere najbolje i upravo je u toku još jedan konkurs zahvaljujući kome ćemo predstaviti zavičajne pisce u prvoj polovini 2023. godine – rekla je Vila.

Ona je dodala da slijede promocije knjiga Danila Avramova “Salašari” i mladog Prijedorčanina Ognjena Vlačine pod nazivom “Talandara” čiji je izdavač upravo prijedorska biblioteka.

Autor: SRNA/RTRS