U LJubiji kod Prijedora sutra će biti održana šahovska simultanka na 20 tabli povodom jubileja i u znak sjećanja na sportski događaj iz 1961. godine, kada je svjetski velemajstor Bobi Fišer odigrao simultanku sa 30 rudara Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija”.
U oktobru te godine, šampion Amerike Bobi Fišer dolazi u BiH da odigra simultanku sa rudarima rudnika “LJubija”, nakon učešća na prestižnom turniru na Bledu, gdje zauzima, bez izgubljene partije, drugo mjesto iza Rusa Mihaila Talja.

Meč na 20 tabli odigraće ženski majstor Svjetske šahovske federacije /Fida/ Sara Jaćimović iz Broda koja je član Olimpijske reprezentacije BiH, koja je desetostruki kadetski prvak Republike Srpske – jednom u muškoj konkurenciji, devet puta bila je kadetski prvak BiH.

Okitila se i titulama omladinskog prvaka Republike Srpske i BiH i seniorskog prvenstva Republike Srpske za žene 2010. godine.

Jaćimović je i viceprvak seniorskog prvenstva Srpske za žene 2014. godine i trostruki je kadetski prvak Evrope u brzopoteznom i ubrzanom šahu.

Sa ekipom “Rudara” iz Prijedora višestruki je prvak Republike Srpske ekipno, a ove godine i ekipni šampion Premijer lige BiH za žene.

Osim mladih šahista iz Prijedora i Banjaluke, među prijavljenim učesnicima je osamdesetdvogodišnji Boro Praštalo iz LJubije, koji je te davne 1961. godine bio učesnik simultanke kao radnik rudnika “LJubija”.

Sa živim svjedokom nevjerovatne priče iz LJubije je prošle godine na prvom izdanju simultanke snimljen poseban intervju.

Ova jedinstvena manifestacija se održava po drugi put, a najzaslužniji za realizaciju ove ideje su Vladimir Knežević iz Prijedora i Nemanja Šipka ispred Centra za unapređenje i razvoj šaha “GAMBIT” uz podršku grada Prijedora.

Početak simultanke u LJubiji je zakazan za 11.00 časova.

Izvor: SRNA/kozarski