Sud BiH osudio je prvostepenom presudom na ukupno 91 godinu zatvora sedmoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović osuđeni su na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza na liniji Beograd – Bar, prenijela je Balkanska istraživačka mreža.

Dragičević je u navedeno vrijeme bio komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, a Inđić komandant Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici čete.

Rješenjem suda Obradu i Novaku Polugi, Inđiću, Ristiću i Mitrašinoviću određen je pritvor u trajanju najduže do devet mjeseci, a Dragičeviću su ukinute mjere zabrane.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih.

Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, koji je takođe bio optužen za zločin u Štrpcima.

Optuženi Mićo Јovičić postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje je počelo u oktobru 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Autor: SRNA/RTRS