САРАЈЕВО, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - У Главном центру за бројање гласова у Сарајеву данас је почело отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Centralna izborna komisija BiH danas bi trebalo da objavi preliminarne rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da “CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora”.

Iz Glavnog centra za brojanje rekli su ranije da vjeruju da će svi nivoi vlasti u BiH, osim opcije predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, biti prebrojani u roku, odnosno do 22. oktobra.

Predsjednik SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Nakon što CIK objavi rezultate počinje da teče rok za žalbe.

Shodno Pravilniku o provođenju izbora, CIK konačne rezultate opštih izbora treba da potvrdi najkasnije 30 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 2. novembra.

Autor: SRNA/Srpskainfo