”Izvinjavam se sitemu, ali ja imam svoju šemu. Škola će da radi zbog mene jednog, ali dovolјno vrijednog. Želim da me škola u mom selu čeka i učitelјica neka. Bila stroga ili blaga,  znanje ću da usvojim, jer u pravilniku tako vlada. Bar jedna lasta će na krov da slijeće. Bar jednu ću da ispraćam u jesen, a dočekam u prolјeće”, ovo su riječi Mihajla Božičića, učenika trećeg razreda područnog odjelјenja Osnovne škole ”Petar Petrović Nјegoš” u Krivaji. Tako je škola  u Krivaji zrela za rubriku „vjerovali, ili ne“, jer je Mihajlo njen jedini učenik. Školski dan započinje i završava sa učitelјicom, koja mu je, kako kaže najbolјi školski drugar, jer drugih nema.

”Pozdravimo se, pregledamo zadaću i počinjemo da radimo. Meni je dobro sa mojom učitelјicom i srećan sam što mogu da idem u školu u svom selu“, priča Mihajlo.

Biti učitelј samo jednog đaka bio je izazov i za učitelјicu. Međutim, to sad vidi kao blagoslov. Radni dan počinje uz osmijeh i dobro raspoloženje, a tako ga i završavaju.

”Obično mene Mihajlo dočeka. On je zaista onako srećan učenik. Poželimo jedno drugom dobro jutro, našalimo se kako u učionici nema neke galame. Kad držim nastavu uvijek je tu neka muzika u pozadini, jer ne volimo da bude tiho. Tako da nama nikada nije dosadno. Ova naša priča je kao Ćopićeva priča”, priča Danijela Mikanović, učitelјica u područnom odjelјenju Osnovne škole ”Petar petrović Nјegoš” Busnovi.

Mihajlo od kuće do škole najčešće ide pješke. Školske obaveze su mu na  prvom mjestu, ali ga ne sprječavaju da pomaže i roditelјima.

”Ponosan na svog sina. Sve  priča majci, bratu i meni kad dođe kući. Pomaže mi i oko kućnih poslova, jako je vrijedan, pažlјiv i osjećajan”, , kaže Mihajlov tata Duško.

Mihajlo, iako pored sebe u klupi nema školskog drugara, od kojeg bi se pokatkad moglo nešto i prepisati ima sve petice. Zadovolјan je i sretan i vjeruje da će škola u kojoj je danas jedini učenik jednog dana biti puna djece. Mihajlo od škole do kuće pješači svakodnevno . Ništa mu ne smeta. Pa, ni snijeg kad dobro napada u njegovom kraju. Tad zna da ga u školi čeka topla učionica i nasmijana učitelјica.

Izvor: kozarski