U LJubiji kod Prijedora održana je šahovska simultanka na 20 tabli u znak sjećanja na sportski događaj iz 1961. godine, kada je svjetski velemajstor Bobi Fišer odigrao simultanku sa trideset rudara Rudnika željezne rude (RŽR) “LJubija”.

Naime davne 1961. godine u oktobru mjesecu, nakon učešća na prestižnom turniru na Bledu, gdje zauzima, bez izgubljene partije, drugo mjesto iza Rusa Mihaila Talja, šampion Amerike Bobi Fišer (kasnije prvak svijeta u šahu) dolazi u BiH da odigra simultanku sa rudarima rudnika LJubija.
Meč na 20 tabli odigrala je danas ženski fide majstor Sara Jaćimović iz Broda koja je član Olimpijske reprezentacije BiH nosilac i višestruki šampion kako Republike Srpske i BiH tako i Evrope.

“Ovo je zaistsa ogromna čast da vas neko pozove na neko obilježavanje i da je neko uopšte imao ideju da nešto ovako pokrene i obilježi događaj da je jedan Bobi Fišer dolazio ovdje i posebno to što se ovdje okupilo i dosta mladih ljudi je stvarno nešto što ovom događaju daje posebnu vrijednost”, izjavila je novinarima Jaćimovićeva.
Prvi potez ona je odigrala sa zamjenikom gradonačelnika Prijedora Žarkom Kovačevićem koji je izjavio da je taj dolazak Fišera u LJubiju bio veliki sportski događaj.
” Mi smo prošle godine obećali da će ovo postati tradicija i mi se trudimo da održimo to obećanje”, rekao je Kovačević.
Pored mladih šahista iz Prijedora i Banjaluke, među učesnicima simultanke je bio i Boro Praštalo iz LJubije (82 godine) koji je te davne 1961. godine bio učesnik simultanke kao radnik rudnika LJubija.
” Kad je Fišer igrao ovdje sve je izgledalo jako lijepo i dramatično i on je izabrao LJubiju zato što je čuo da je to jedan veliki sportski centar u to vrijeme. Imali smo razvijene sve sportske discipline, ovdje je bio novi dom, sve je finansiralo industrijsko veliko preduzeće, tako da je sve bilo baš lijepo i ostalo velika uspomena”, rekao je Praštalo.
Ova jedinstvena manifestacija održana je po drugi put, a najzaslužniji za realizaciju ove ideje su Vladimir Knežević iz Prijedora i Nemanja Šipka predsjednik Centra za unapređenje i razvoj šaha “Gambit” uz podršku grada Prijedora.
” Prošle godine smo prvi put organizovali ovakvu simultanku i potaknuti uspjehom prošlogodišnje manifestacije u malo drugačijem sastavu evo nas opet ovdje sa željom da se tradicija nastavi”, rekao je Šipka.

Izvor: prijedorgrad