Kada odete po dijete u školu ili vrtić, kako nakon toga provodite vrijeme sa njim?

Kada dođete kući sa posla i ugledate svoje dijete, kako se pozdravljate?

Uz jednostavno pravilo “tri minuta”, psiholozi kažu da ćete učiniti mnogo za sigurnost svog djeteta koje će na taj način osjetiti da je voljeno.

Takođe, to će se kasnije odraziti i na njegovu sposobnost u zreloj dobi.

Stručnjaci objašnjavaju da način na koji provodite vrijeme sa svojim djetetom, od vrtićke pa sve do tinejdžerske dobi, utičete na njegov osjećaj sigurnosti i povezanosti sa vama.

Zato savjetuju da provedete tri minuta sa njima i date im do znanja da su vam nedostajali, da vas zanima kako su proveli svoj dan i šta vam sve mogu reći.

Šta znači i kako se primjenjuje?

Primjenom ovog pravila od “tri minuta” roditelji će usaditi sigurnost i povjerenje u svoje dijete što može imati dugoročne pozitivne posljedice u njegovoj odrasloj dobi.

Ono podrazumijeva da se sa djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, bez obzira na to što ste možda bili razdvojeni samo 10-ak minuta, prenosi index.hr.

Jednako je važna i neverbalna komunikacija

Važan je i način na koji se obraćate djetetu i ta neverbalna komunikacija koju koristite prilikom obraćanja. Psihologija naglašava da je jako bitno biti na istom nivou sa djetetovim očima i provesti prva tri minuta u jednakoj komunikaciji sa njim. To su trenuci kada se prvi put sretnete po dolasku iz škole ili vrtića, kada dijete jedva čeka da se družite kod kuće.

U komunikaciji sa djetetom budite jednaki, ali nemojte insistirati na odgovorima po svaku cijenu, ako dijete u tom momentu ne želi da vam prepriča svoj dan iz vrtića/škole. Djeca vole da pričaju o svojim doživljajima tokom dana, kada se osjete dovoljno sigurno da to podijele sa vama, objašnjavaju psiholozi.

Izvor: nezavisne.com