Ono što je sigurno, a tiče se Opštih izbora 2022. godine, jeste da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik ubjedljivi izborni pobjednik na svim nivoima. Istina, još je ostalo da se razjasni situacija za predsjednika Republike Srpske.

Željka Cvijanović je novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i dolazi iz SNSD-a. Za nju je glasalo 327 hiljada građana iako je pod sankcijama Velike Britanije i u stopu prati svog lidera Milorada Dodika čije se ime pored britanske nalazi i na američkoj crnoj listi te je dokazani ruski pijun u Evropi. Cvijanović se zalaže prvenstveno za interese entiteta i već najavljuje da će takvu politiku voditi i u Predsjedništvu BiH, piše Kliks.

Za Milorada Dodika na funkciji predsjednika Republike Srpske, prema još nepotvrđenim rezultatima, glasalo je više od 290 hiljada građana. Da li je njegov rezultat bio plod izborne pljačke ili ne, uskoro će biti potvrđeno, međutim činjenica je da uživa ogromnu podršku. Istovremeno treba priznati i da je Jelena Trivić na ovim izborima ipak uspjela zatresti Dodikovu kandaidaturu.

U trci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, SNSD je i tu “pomeo” konkurenciju i osigurao 29 mandata što čini 221.554 glasa ili 34,63 posto. Sa koalicionim partnerima imaće 53 poslanika.

Iza SNSD-a je opozicioni SDS sa tek 95.648 glasova i PDP sa 65.872 glasova. Ovo govori o kakvoj sili povjerenja se radi kada je u pitanju podrška naroda politici koju predvodi proruski političar u BiH. Idemo dalje.

SNSD je uvjerljivu pobjedu odnio i za državni nivo vlasti kada je u pitanju izborna jedinica RS.

Tako će u Predstavničkom dom Parlamenta BiH ova stranka imati šest svojih poslanika, a svom klubu će priključiti i po jednog poslanika iz Demosa i Ujedinjene Srpske što će činiti osam sigurnih ruku za sprovođenje SNSD-ovih političkih interesa.

Ovo će takođe osigurati najmanje tri SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a kako saznajemo vode se pregovori i da četvrti uzme upravo ova stranka. To ih čini nezaobilaznim pri donošenju odluka.

Kada se podvuče crta, zaista je nezamislivo da bi neko političku stranku sa ovakvim izbornim kapacitetom mogao izbaciti iz formiranja vlasti.

Ako se u obzir uzme da su Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) već dogovorili saradnju i da će se “pratiti”, kako je rekao Dodik, onda probosanske snage mogu očekivati veoma težak posao u procesu formiranja vlasti.

Izvor: klix.ba/banjaluka.net