Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puharinama u Velikom Palančištu kod Prijedora položeni su vijenci na spomen kosturnicu i evocirane uspomene na 411 civilnih žrtava iz ovog sela koji su ubijeni prije 80 godina.

Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a koja je bila organizator ovog skupa izjavio je novinarima da se ovaj dan obilježava kao dan sjećanja na žrtve nad kojima su ustaše u noći 20.na 21. oktobar 1942. godine izvršili stravičan pokolj na četiri lokacije bez ispaljenog metka.

” Pod komandom izvjesnog natporučnika Batinića prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali na određene lokacije i onda su izvršili pokolj nad tim civilima,bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda ” rekao je Rodić.
On je dodao da su ustaše bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile više stotina stanovnika Velikog Palančišta među kojima je bilo 202 djece uzrasta do 15 godina.
Istoričar i autor knjige ” Ustaški pokolj nad Srbima u selima Veliko i Malo Palančište i Gornji Jelovac kod Prijedora 1942.godine” Marina LJubičić Bogunović kaže da te brojke variraju jer istraživanja i prikupljanje podataka još uvijek traje.
“Jako je nezahvalno baviti se ciframa jer je nemoguće reći jednu brojku i staviti tačku, ali nije greška reći da je nakon ovog pokolja stanovništvo samo ovog sela prepolovljeno i stradali su isključivo žene i djeca”, rekla je LJubičić Bogunović obraćajući se prisutnima na današnjem prigodnom istorijskom času.
Ispred Gradske uprave vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je izjavio da se i ove godine sjećamo nevino postradalih civilnih žrtava na ovom prostoru uz pitanje kako su se ta zvjerstva mogla uoppšte dešavati.
” Nevjerovatno je kako se to uopšte moglo desiti, na naše je da pamtimo jer bi bio zločin da zaboravimo ovaj zločin. Sa ove istorijske distance nama je ostalo vječno sjećanje, a nekome vječna sramota”, rekao je Kovačević.

Izvor: prijedorgrad