Počeo je protest građana ispred OHR u Sarajevu. Okupljeni su nezadovoljni potezom Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, a koji je u izbornom danu nametnuo odluku u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

Osiguranje je postavilo zaštitnu ogradu ispred zgrade OHR, a građani za sada stoje na trotoaru prekoputa. Trenutno nije blokiran saobraćaj u Zagrebačkoj ulici.

Ispred sjedišta Kancelarije visokog predstavnika okupilo se blizu 200 građana u organizaciji neformalne grupe, prenosi Kliks.

Šmit se obratio se danas ispred zgrade OHR u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i “državna imovina”, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. oktobra.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

U najavi protesta, organizatori su naveli da će zahtijevati od Šmita da primi građane i organizatore na sastanak. Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora. Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Šmitu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona, prenosi Kliks.

Izvor: klix.ba/Srpskainfo