Bliži se prvi novembar, kada na snagu stupa obaveza da sva vozila moraju imati neophodnu zimsku opremu. Najvažnije su dobre gume, koje itekako utiču na vožnju u zimskim uslovima. Vulkanizeri pojašnjavaju da je suština zimske gume u tome što ima bolje karakteristike prijanjanja na niskim temperaturama, te da je preporučljivo montirati ih kada se temperatura spusti ispod deset stepeni, jer ljetne gume tada značajno gube performanse. Treba obratiti pažnju i na starost guma, kažu vulkanizeri.

“Ljudi pitaju za godište guma. Kad su uskladištene do godinu, dvije, tri, ne smeta ništa. Jer guma svoja svojstva gubi od momenta montiranja, kad je u kontaktu sa vodom… Guma koja je vožena, recimo pet godina, dosta je izgubila na performansama. Ako je stara pet godina, a sada montirana, ona jeste malo izgubila svojstva, ali je u granicama. Ako se vozi do nekih pet godina treba mijenjati gume”,  kaže vulkanizer Muris Topčagić-Muki.

Među vozačima je i dosta zabluda o gumama za sva godišnja doba. “Kod nas se misli da je MS guma ljeto-zima. Ali MS guma znači jesen-zima. Blato-snijeg. Postoje i pneumatici za sva četiri godišnja doba, takozvane “All season”, koje se mogu voziti i ljeti i zimi. Naravno, to se više koristi u zemljama sa malo snježnih padavina. Ali i kod nas je sve manje snijega, raste i potražnja za “All season” gumama”, pojašnjava Topčagić.

Nažalost i cijene automobilskih guma značajno su porasle, a u zavisnosti od proizvođača koštaju između 20 i 40 odsto više nego lani.  Zimska oprema je zakonska obaveza od prvog novembra do prvog aprila. To podrazumijeva posjedovanje zimskih pneumatika na svim točkovima ili zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ali u tom slučaju morate posjedovati i lance. Takođe, možete imati i ljetne gume na svim točkovima čija šara mora biti duboka najmanje četiri milimetra, uz obavezno posjedovanje lanaca.

Međutim, preporuka stručnjaka je da to ipak budu zimske gume.

Izvor: kozarski