Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, prošao je, 2.oktobra, kao bos po trnju. Iznenađenje lokalnih izbora 2020. godine istopilo se kao snijeg na majskom suncu. Doduše i SNSD je u Semberiji došao do pameti. Prije svega zbili su redove u Biljeljini, ali i starteški oslabili SDS u nekim drugim tradicionalnim uporištima te stranke u Semberiji. Očekivalo se da će Jelena Trivić, nakon Banjaluke, najveću razliku u odnosu na Milorada Dodika napraviti baš u Bijeljini. To se nije dogodilo. Razlika od 1500 glasova je izuzetno mala u odnosu na očekivanja PDP-a i SDS-a. Bez obzira na loše rezultate, Ljubiša Petrović, iz prikrajka se nada, da će možda preuzeti SDS ili ako ne to, prići još bliže Nebojši Vukanoviću.

Izgubio čak 15. 619 glasova!

Čovjek koji nije žalio da bude na listi SDS-a, zatim došao na fotografisanje pa odbio da njegov lik „krasi” predizborne bilborde, slikovito je prije izbora pokazao da nešto zna, a što u ostatku opozicije nisu željeli da čuju.

Statistički, težak poraz doživio je on lično i politika koju je vodio u Bijeljini posljednje dvije godine.

Iako će neko reći da nije za poređenje, ali na lokalnim izborima 2020.godine Petrović je dobio oko 25.000 glasova, ili precizno 24.470.

Na ovim izborima kao nosilac liste SDS-a u Izbornoj jednici 6 u Gradu Bijeljina dobio je samo 8851 glas.

Dakle, u svom gradu, u kojem je bio gradonačelnik zadnje dvije godine pao je za nevjerovatnih 15. 619 glasova.

Ako se pogleda i cijela Semberija, opet su rezultati za njega poražavajući.

Osvojio je svega 11.657 glasova. Dakle, mimo Bijeljine nisu ga prepoznali ni glasači SDS-a.

Kad ti Vlado Trišić odmogne

Da za nega stvar bude još gora, iako, relano nije on lično tu ništa kriv, i predsjednik stranke mu je doživio potop u šestoj izbornoj jedinici.

Mirko Šarović kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, u Bijeljini je izgubio sa 5000 glasova razlike.

Željka Cvijanović i SNSD su jednostavno pomeli Mirka Šarovića i SDS u bastionu BN televizije i Ljubiše Petrovića.

Lista, čiji je bio nosilac na nivou Izborne jednice 6, izgubila je za 6500 glasova od SNSD-a.

U Bijeljini, gdje je on direktno odgovoran, stranačka razlika u korist SNSD-a je više od 5000 glasova.

Još gore je za Parlament BiH. SNSD je počistio SDS i to za nekih 7000 glasova razlike samo u Bijeljini.

Sve u svemu, jako težak i vrlo bolan fijasko SDS u Semberiji, a izgleda da je šok terapija lidera SNSD-a i smjena prvih ljudi stranke u Bijeljini nekoliko sedmica pred izbore donijela rezultat.

Iznevjerenja očekivanja

Što se tiče ostatka te izborne jedinice, vrlo zanimljiva situacija se odigrala u bastinu SDS-a,

Ugljeviku. Vaslije Perić, takođe, nije donio očekivani rezultat za opoziciju. Jelena Trivić pobijedila je tek za stotinjak glasova razlike, dok je SNSD ubjedljvo pobijedio za Narodnu skupštinu.

Perić je iznevjerio i stranačkog šefa Mirka Šarovića, koji je izgubio u ovoj opštini sa oko 600 glasova razlike, što je u planovima SDS-a bilo nezamislivo.

U Loparama je, naprimjer, Šarović očekivano pobijedio, ali je razlika bila izuzetno mala, svega nešto iznad stotinu glasova.

Slična situacija je i za predsjednika Republike Srpske u korist Jelene Trivić.

U Loparama će neko stranačkom rukovodstvu morati objasniti kako je stranka prošla dobro, a pojedinačni kandidati relativno loše.

Šamac je izvukao SDS u ovoj Izbornoj jedinici, a Đorđe Miličević se nameće kao solidno rješenje poplavljenog Titnika, pardon SDS-a.

autor:faktormagzin