Protiv Zorana Čegara, nasilnog i bahatog načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije (FUP), koji je prijetio novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) nakon objave teksta o njegovim sumnjivim poslovima sa nekretninama, pokrenuta je hitna interna istraga.

Osim toga, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zahtijeva od zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da odmah suspenduje Čegara.

Čegaru je ovo tek jedan od incidenata, pa je tako u januaru u društvu policajaca fizički nasrnuo na mladića na parkingu u Sarajevu, ali je nastavio raditi u FUP-u.

Posljednji ispad zabilježen je prije nekoliko dana u Dubrovniku, gdje je Čegar optužen da je za 20.000 evra prevario Darka Markovića, vlasnika “Prožure”, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa ostrva Mljeta. Tamo su ga, u namjeri da uzmu izjavu, sačekali novinari CIN-a, ali je on zaprijetio novinarki.

Prethodno, on je tokom istraživanja o njegovom poslovanju sa nekretninama, u kratkom telefonskom razgovoru, odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

“Nemoj da vam padne na pamet da me još jednom pozovete, da vam ne bih došao tamo odakle me zovete”, rekao je novinarki, a kada mu je rekla da ima dokumente, dodao je “Boli me ku..c šta ti imaš, četnikušo jedna, goni se u p…u materinu”.

U istom maniru nastavio je i u Dubrovniku, gdje je vrijeđao i prijetio novinarki.

“Znaš li ti s kim se ti igraš, glupačo jedna? Nemoj da ti grkljan iščupam”, naveo je, a onda i dodao “Meni se smiješ u brk, četnikušo! J…m ti mater! Grkljan ću ti iščupati ja”.

Napokon je u petak odreagovao MUP FBiH, odakle su naveli da je zatraženo postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a, zbog optužnice protiv Čegara pred Opšinskim sudom u Dubrovniku, i to za prevaru, za šta je zaprijećeno do osam godina zatvora, ali i zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji novinarki CIN-a.

“Čampara je zatražio od Kormana da postupi u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima FBiH u kojem je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan ‘ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine'”, navode, uz ostalo, iz MUP-a FBiH.

Osudili su nasilničko ponašanje Čegara prema predstavnicima medija.

“Potrebni su nam hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Federalni ministar unutrašnjih poslova poziva Jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a”, kažu iz MUP-a FBiH.

Najavili su i da će Čampara od Vlade FBiH zatražiti da pokrene proceduru razrješenja Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH, za šta ga je predložio upravo Korman.

Odreagovali su napokon i iz FUP-a, odakle tvrde da neće tolerisati bilo kakvo dokazano nezakonito postupanje policijskih službenika.

Zanimljivo je da, iako je CIN objavio i video-snimak u kojem se čuju Čegarove prijetnje, iz FUP-a se pozivaju na “temeljne principe presumpcije nevinosti”.

“Tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već je pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad FUP-a, biti provedena u najkraćem mogućem roku”, najavljuju iz FUP-a.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od FUP-a i resornog federalnog ministra Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Čegara.

“Monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti”, poručili su iz Udruženja BH novinari.

Kako su dodali, ako FUP i Čampara već nisu našli za shodno da reagiraju zbog činjenice da je optužnica protiv Čegara podignuta još 2019. godine u Hrvatskoj, pravdajući se kako za to “nisu znali” jer ih “Čegar o tome nije obavijestio”, onda bi valjda brutalne prijetnje i nasilničko ponašanje prema novinarima trebale biti dovoljan razlog da on bude razriješen i kažnjen.

Izvor: nezavisne