Dan nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila rezultate ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske, a koji su pokazali da je Milorad Dodik pobjednik izbora, u opoziciji još nisu odlučili šta i kako dalje.

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke, SDS, tvrde nam da je u toj partiji stanje, najblaže rečeno, haotično te da niko ne zna na koji način nastaviti političku borbu. Iako je lider SDS, Mirko Šarović, nedugo nakon što je CIK objavio Dodikovu pobjedu najavio podnošenje žalbe, naši sagovornici ističu da od toga niko u rukovodstvu stranke ne očekuje ništa spektakularno.

– Naravno da će biti podnijeta žalba, ali ne treba očekivati da će se bilo šta značajno promijeniti. Narednih dana trebalo bi da se održe sjednice najviših stranačkih organa, pa će se vidjeti šta dalje. Jasno je da ovako više ne ide. Mirko Šarović sigurno odlazi sa čela SDS, a da li će sam podnijeti ostavku ili će se čekati par mjeseci, dok na redovnim unutarstranačkim izborima ne bude izabran njegov nasljednik, manje je bitno – kažu izvori Srpskainfo.

Član Predsjedništva PDP, Ljubiša Krunić, za naš portal kaže da ni u toj opozicionoj stranci još nisu odlučili o daljim koracima nakon što je CIK juče donio odluku da potvrdi pobjedu Milorada Dodika za predsjednika Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Odluka CIK je svakako skandalozna i predstavlja verifikaciju izbornih krađa, prevara i kriminala. O narednim koracima treba pažljivo promisliti, na koji način nastaviti opozicionu borbu, ali je jasno da se s ovim ne smijemo pomiriti niti tek tako preći preko još jednog ismijavanja narodnoj volji. Građani su demoralisani jer vide da su kriminal i korupcija institucionalno zaštićeni. Borbu protiv ovakvog sistema treba voditi beskompromisno, a na koji način to ćemo da vidimo. Ne smijemo da se pomirimo s krađom, jer se onda postavlja logično pitanje čemu održavanje izbora ako se pobjednik unaprijed zna – kaže Krunić.

On, između ostalog, dodaje da je sad jasno zbog čega je SNSD, kako kaže, bio žestoki protivnik izmjena Izbornog zakona koje su predviđale skeniranje glasačkih listića, elektronsko glasanje i uvođenje video-nadzora na biračkim mjestima.

Na naše pitanje da li je opozicija napravila grešku time što je pristala na učešće na izborima bez navedenih novina u izbornom procesu, Krunić odgovara da je „lako biti general poslije bitke“.

– Naravno da se sada postavlja pitanje da li smo trebali ići na izbore po pravilima koja dopuštaju krađu izborne volje građana. Bez uvođenja skenera, elektronskog glasanja i video-nadzora ne treba pristati na bilo kakve nove izbore. Bilo lokalne ili opšte – smatra Krunić.

Izvor: Srpskainfo