ПРИЈЕДОР, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Музичко-поетски театар под називом "С Јесењином у срцу" одржан је вечерас у Приједору, у организацији градског Удружења за очување традиције.

Muzičko-poetski teatar pod nazivom “S Јesenjinom u srcu” održan je večeras u Prijedoru, u organizaciji gradskog Udruženja za očuvanje tradicije.

– Zadovoljstvo nam je što smo se prvi put odvažili da istražimo jednu potpuno novu oblast i da pripremimo jedan ovakav projekat. Sergej Јesenjin je pisac ljubavi i vjerujem da će muzičko-poetski teatar biti početak jedne lijepe priče – rekao je direktor Udruženja Željko Šormaz.

Muzičko-poetski teatar održan je u saradnji sa učenicima Osnovne škole “Dositej Obradović” i Gimnazije “Sveti Sava”, te glumicom prijedorskog Pozorišta Zoricom Јojić.

Šormaz naveo da je ovaj muzičko-poetski teatar dio sveukupnog projekta promovisanja Јesenjinove poezijea, koji je Udruženje napisalo 2020. godine, povodom 125. godišnjice rođenja ovog velikog pisca.

Kao osnov za pripremu ovog teatra poslužila je Јesenjinova knjiga “Dajte mi otadžbinu moju”, izabrane pjesme koje je, u okviru pomenutog projekta, pripremio i na srpski jezik preveo profesor Vladimir Krčkovski.

– Ova je knjiga je, koliko ja znam, prvi put prevedena na srpski jezik, a koliko sam dobro uradio posao, o tome će da kažu čitaoci kada budu pročitali knjigu – rekao je Krčkovski.

Učenik Gimnazije “Sveti Sava” Srđan Mastikosa je rekao da je ovo veče bilo poseban doživljaj za prijedorske đake.

“Velika je čast učestvovati u jednom ovakom projektu i predstavljati veliko ime, kako ruske, tako i svjetske poezije. Јesenjin je jedan od mojih omiljenih pjesnika”, rekao je Mastikosa.

Svi posjetioci ovog događaja, održanog u sali prijedorskog Pozorišta, dobili su na poklon pomenutu knjigu.

Autor: SRNA/RTRS