Član Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić rekla je danas da su se u finišu izbornog procesa desili nedopustivi propusti, uključujući pogrešno objavljivanje rezultata izbora za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, te da CIK “gubi na ugledu”.

Hadžiabdićeva kaže da su imali dva ozbiljna propusta od kojih je jedna greška sa izbornim pragom, što je bila tehnička greška službenika kontrole, ali da je odgovornost na članovima CIK-a.

– Ono što se desilo na posljednjoj sjednici je naša druga velika greška. Ne smije nam se više tako nešto dogoditi do kraja, ako uopšte uspijemo potvrditi rezultate za sve nivoe – rekla je Hadžiabdićeva tokom rasprave na večerašnjoj vanrednoj sjednici CIK-a.

Hadžiabdićeva je rekla da CIK, prije nego što potvrdi rezultate izbore, a što zavisi od odluka sudova, treba da pripremi detaljno obrazloženje ili pres konferenciju na kojoj će jasno reći sve.

– Ako smo pogriješili, zašto smo pogriješili? Zašto je nastupila konfuzija? Mislim da to dugujemo javnosti, jer je posljednja sjednica bila užasna – rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da CIK “gubi na ugledu” i da se u naredna dva dana moraju analizirati svi njihovi problemi.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina uputila je izvinjenje javnosti za, kako kaže, amaterizam koji je došao do izražaja na posljednjoj sjednici Komisije.

– Mislim da je to rezultat činjenice da sjednica nije bila pripremljena na odgovarajući način – rekla Prutina i dodala se izvinjava javnosti isključivo zbog toga što je ostala na toj sjednici.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je rekao da su ove diskusije na mjestu i da je “potrebno da se CIK sastane u punom sastavu, napravi analizu svega ovoga i iz toga izvuče pouku”.

– Potrebno je da se izvinemo javnosti, posebno zbog posljednje sjednice koja ne bi takva ni bila da nije došao do izražaja zamor – rekao je Arnautović i dodao da se “takve stvari ne smiju desiti jednom organu BiH kao što je CIK”.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar rekao je da ne trebaju da budu ponosni na posljednju sjednicu na kojoj se pri samom kraju javila konfuzija u samoj objavi rezultata za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

– Ne trebamo podleći pritisku medija, političkih subjekata i kandidata, već ovaj proces trebamo privesti kraju – rekao je Bakalar.

Na sjednici CIK-a 27. oktobra, na kojoj je donijeta odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske prvo je rečeno da je najviše glasova za potpredsjednika Srpske iz reda Hrvata osvojio Ivan Begić.

Potom je CIK donio dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH 2022. godine prema kojoj je Davor Pranjić potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda.

Autor: RTRS