Devojke u dvadesetim sigurno misle da žene u pedesetim nemaju seksualne odnose. Ali, u zabludi su. Žene nakon menopauze imaju seks, samo što on izgleda ovako.

Seksualni život se nastavlja i kada zakoračite u pedeste i nakon menopauze. To morate da znate. Ljudske potrebe ne nestaju preko noći.

Donosimo vam ispovest jedne žene koja sasvim otvoreno priča o seksualnom životu nakon pedesete:

“Kao žena u šezdesetim, uveravam vas da seksualni život ne završava u pedesetimAli TV očajnički pokušava da nam nametne tu ideju. Jedina stvar koju sam znala o menopauzi su talasi vrućine. Mislila sam da je to jedini simptom menopauze. “Malo ti je vruće, ih jaka stvar!” Mislila sam naivno.

Ali imala sam samo 54 godine kada sam osetila šta znači menopauza. Bila sam sveže razvedena i dogovorila sam sastanak sa zanimljivim tipom. Svako stariji od pedeset godina zna kolika je to retkost. U svakom slučaju, obukla sam rolku i sa prvim gutljajem vina osetim talas vrućine i anksioznosti. Pomišljam da je zbog sastanka, dok po torbi tražim maramicu da obrišem mokro čelo. Ali eto me sva mokra od znoja, pokušavam da održim kakav takav razgovor dok osećam da mi se rolka lepi za telo.

Scena broj 2. Spavanje! Ok, nikad nisam najbolje spavala, pogotovo ne sa novim muškarcem u krevetu, ali ovo je pravo mučenje. Osećam takvu nervozu, da bih skočila i isterala ga iz kreveta. Kad si udata, možeš da ustaneš, odeš u drugu sobu ili u dnevni boravak, ali kad si sa nekim novim u krevetu moraš da mu objašnjavaš zašto ne želiš sa njim da spavaš.

Prvo, polovinu seksualnih poza nisam mogla da podnesem. A onda sam imala osećaj da me stvarno boli taj seksualni odnos? Nije mi prijalo ni malo.

Zabrinuta, otišla sam do ginekologa, koji mi je objasnio kako su se zidovi moje vagine stanjili. Pričao je nešto o protoku krvi i estrogenu, a kada je rekao “atrofija” praktično sam se onesvestila.

“Postoje lekovi,” rekao je videći da kolutam očima. Lek koji menja estrogen napravljen je od konjskog urina!!! Ma piću šta god, samo da mi bude bolje!

Shvatila sam da telo nije isto, ali želja je ostala. Možda seks neće biti kvalitetan kao sa dvadeset ili trideset godina, ali seksa mora biti i u pedesetoj i u šezdesetoj!

U svakom slučaju, lekovi su odradili svoje. Moje telo se smirilo, noćno znojenje je prestalo.

Jednom kada dođete do menopauze, to je igra fizičkih tegoba sa ogromnim brojem simptoma. Dakle, bolje bi vam bilo da se na vreme obratite lekaru.

Čini mi se da postoje dva puta u životu žene kada estrogen napravi pustoš u njenom telu: kada ima 15 godina i kada ima 50 godina.

Samo da vam još ovo kažem: svog sadašnjeg muža upoznala sam kada sam imala 58 godina i naš seksualni život je sasvim zadovoljavajući.

Neka vas niko ne laže: seks u pedesetim je bitan i može biti fantastičan, samo ako se potrudite i povedete računa o sebi”, piše Stil kurir.

Izvor: prva.rs