Opozicija se ne nikako miri sa izbornim porazom u trci za predsjednika Republike Srpske. Prije samo nekoliko dana pozivali su da se odluke CIK-a poštuju a kada je taj isti CIK, u koga su se kleli, saopštio ono što nisu željeli da čuju, sasuli su na njih ”drvlje i kamenje”. To što nisu čestitali pobjedu protivniku je čista politička nekultura, kaže Danijel Simić.

„Ono što je jako bitno je da to ide kroz institucije sistema ulaganjem žalbi CIK-u, koja jedina po važećim zakonima može da odlučuje ko je pobijedio u izborima.  Opozicija ukoliko prihvati mandate za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH, samim tim će priznati izbore“, rekao je Danijel simić, osnivač portala Frontal.rs.

Ako je suditi prema ranijem ponašanju opozicije, sigurno će prihvatiti mandate. Mnogima je to i više nego jasno pogotovo nakon što su, prije četiri godine, javno, iskorištavajući tragediju jedne porodice, na Trgu Krajine rekli da neće ući u skupštinu a onda to pogazili i sjeli u poslaničke klupe. A slično danas kažu i građani.

„Kolika je ta borba za vlast, to je nenormalno. Puno su dobili, sad treba to opravdati, a opravdati ne mogu, vratiti pare ne mogu. A trebaju li čestitati? Ne mogu, treba imati karakter za to, ne može to svako.“

„Nemam riječi da kažem, da ljudi odrasli tako nešto rade. Ako je poraz, poraz je, kakav god da je.“, kažu građani.

Najmanje što su mogli je priznati poraz, čestitati pobjedniku i izviniti se ljudima za sve obmane i cirkus koji su napravili, kažu još građani. Novim prijavama i žalbama naštetiće najviše sebi.

„Opozicija u svakom slučaju ne treba da sebi produžava agoniju, jer ukoliko je to kao svih ovih do sada godina bilo izvođenje programa za svoje glasače da ne padnu u potpunu apatiju i da još neko vrijeme nakon izbora imaju osjećaj da nije sve završeno, odnosno da nije došlo do poraza. Taj rok je odavno istekao i partije bi trebale da se posvete same sebi i analizi svojih izbornih rezultata“, smatra Simić.

Trebalo bi da dobro analiziraju i medijske nastupe žene koja je izborni gubitnik. Intervju Jelene Trivić jednoj beogradskoj televiziji mnogo je pokazao. Da je prije izbora iznijela takve stavove, mislim da bi bitka za predsjednika Republike Srpske bila još manje neizvjesna, kaže Simić. U tom intervjuu, podsjećamo, rekla je da se sa Putinom ne bi sastala i da je mogla. S druge strane, Kristijana Šmita ugostila je bez problema. Na sve to, nije imala odgovore na pitanje na osnovu kojih rezultata je proglasila pobjedu.

Izvor: ATV