Opozicija u Republici Srpskoj treba da prizna ko je bio bolji i politički vještiji na proteklim izborima i sačuva bar malo obraza, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić i dodao da snažno pozicioniranje Milorada Dodika na mjesto predsjednika Republike Srpske omogućava da se Srpska nastavi razvijati.

Kalinić je ocijenio da oni koji Dodika ne vole teško da će imati valjan odgovor na ovu platformu i zato prijete impotentno ili prizivaju njegovu fizičku likvidaciju.

“Ima ko da ga štiti, neka se ne igraju glavom. A, njegova najveća zaštita i snaga leži u politički zrelom i patriotski opredijeljenom narodu, koji je za njega masovno glasao”, istakao je Kalinić.

Kalinić smatra da su ubjedljivi pobjednici proteklih izbora Milorad Dodik, Željka Cvijanović i koalicija predvođena SNSD-om, svjesni teških i neizvjesnih vremena koja čekaju srpski narod, bez političke nadmenosti pružili ruku svima spremnim da se okupe u borbi za opstanak Republike Srpske.

“To se, naravno, ne odnosi na one pojedince iz opozicionih redova koji su sa zapadnim strancima i probošnjačkom političkom elitom suludo radili o glavi i Republici Srpskoj i pobjedničkim liderima. Ali, to se odnosi i na onaj dio našeg naroda koga su opozicioni demagozi zaveli u slijepu ulicu mržnje i želje za osvetom”, izjavio je Kalinić Srni.

Kalinić je izrazio ubjeđenje da izborni pobjednici neće biti poneseni trijumfom i da će na pastirski način pokušati da vrate najveći dio ovog zaludjelog i zalutalog naroda na put pomirenja i pod zajednički krov jedine srpske kuće, kao davnih devedesetih.

“Valjda će se i u frustriranoj opoziciji uskoro naći neko koji će kazati – ne ponižavajmo se dalje, prestanimo izigravati Kalimera koji stalno uzvikuje `nepravda`, `nepravda`”, nada se nekadašnji lider SDS-a.

On je poručio opoziciji da treba sačuvati bar malo obraza i priznati ko je bio bolji i politički vještiji.

“Nismo brate odgovorili zadatku, a i novcu koji su nam dali stranci i probosanski lobisti, jer su nas vodili čaršijski miljenik i neharizmatični Šarović, `agenturni` /predsjednik PDP-a Branislav/ Borenović i zalutala /potpredsjednik PDP-a/ Jelena /Trivić/. Što bi rekli – vidimo se u nekom drugom filmu!”, kaže Kalinić.

Podsjećajući na narodnu izreku “u pobjedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi”, Kalinić je sugerisao da se sada što prije treba okrenuti vremenima koja dolaze.

“Protekli izbori su u fokus vratili takozvane nacionalne stranke /SDA, SNSD, HDZ/ i po ko zna koji put, uprkos željama zapadnih stranaca, pokazali da je nacionalna homogenizacija u ovim turbulentnim vremenima jedina realnost BiH”, rekao je Kalinić.

On je ocijenio da je propao pokušaj nasilne transformacije višenacionalne u građansku, odnosno unitarnu, postdejtonsku BiH.

“Dakle, slaba vajda od predizbornog `saveza` zapadnih mentora, raznoraznih unitarističko-bošnjačkih opcija i srpskih vazala poput SDS-a, PDP-a i sličnih.

Neće im u tome pomoći ni /Denis/ Bećirović, ni /Željko/ Komšić, koji su na volšeban način dospjeli u Predsjedništvo BiH, pa šta god da pokušaju u naredne četiri godine”, rekao je bivši predsjednik Narodne skupštine.

On je ukazao da je na djelu paradoksalna situacija – ubjedljiva pobjeda nacionalnih stranaka i, naspram toga, dva, tobože, građanska člana Predsjedništva BiH.

“Zbog toga će Predsjedništvo i dalje teško funkcionisati, jer Željka Cvijanović je svojom više nego ubjedljivom pobjedom nad čaršijskim miljenikom /Mirkom/ Šarovićem jasno stavila do znanja da je adresa sa koje dolazi i na koju će se pozivati kad god bude potrebno Republika Srpska i politika vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, kojima je narod dao moćan mandat”, konstatovao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, snažno pozicioniranje Milorada Dodika na mjesto predsjednika Republike Srpske, sa osloncem na većinu u Narodnoj skupštini i Vladi, omogućava mu da se ova zemlja i u sadašnjim turbulentnim vremenima nastavi demokratski konsolidovati, jačati ekonomsku samoodrživost i unapređivati socijalnu pravičnost i da nastavi razvijati i širiti političke i ekonomske odnose sa brojnim inostranim partnerima na realnoj osnovi i u obostranom interesu.

“Vjerujem da će Dodik predsjednički mandat sa dugogodišnjim političkim iskustvom i njemu svojstvenim pragmatizmom upotrijebiti za dobrobit svih građana Republike Srpske. Bez sumnje nastojaće da ovu zemlju još više osposobi za samostalan život, naravno ukoliko je moguće u okvirima izvornog dejtonskog Ustava BiH, kao i da proširi na međunarodnom planu broj njenih poštovalaca”, naglasio je Kalinić.

On je zaključio podsjećanjem na svojevremenu kolumnu Vukote Govedarice, jednog od “mrtvozornika nekadašnje državotvorne, a sada ozbiljno bolesne SDS”, koji je Dodiku, Cvijanovićevoj i drugima prognozirao da će na kraju izbora “kao maratonci trčati poslednji krug”.

“Desilo se, na svu sreću, obrnuto. Sada znamo ko će, nakon proglašenja rezultata, `trčati počasni krug`, a ko `posljednji`. Vukoti i partnerima ne preostaje ništa drugo nego da i dalje treniraju možda dvije, ali još vjerovatnije četiri godine, kao i da nauče nešto iz iskustva opozicije u Srbiji”, zaključio je Kalinić.

Autor: SRNA/ATV