Muzej Kozare u Prijedoru obilježio je danas slavu ove ustanove – Svetog apostola i evanđelistu Luku, zaštitnika umjetnika i slikara.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare Dragana Žujić rekla je da se danas prvi put slavski obred održava upravo u ovoj ustanovi.

– Smatram da ovim domaćinskim pristupom prema našoj kući mi održavamo srpsku tradiciju slave i zavičajnosti – rekla je Žujićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je izrazila zadovoljstvo što slavu prati izložba posvećena Branku Ćopiću koja je postavljena prošle sedmice.

– Biće otvorena do 9. novembra kako bi je mogli posjetiti učenici prijedorskih škola – dodala je Žujićeva.

Bivši direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, koji je u ovoj ustanovi proveo 39 godina, a od toga 31 godinu njome rukovodio, podsjetio je na to da je Muzej osnovan 1953. godine, a da je na sadašnjoj adresi od 1984.

– Muzej iz starog prostora, gdje je danas tenis klub, bukvalno sam selio na drvenim kolima. Nije bilo kombija, nije bilo prevoza, pa smo trpali na drvena kola eksponate i dovozili ovdje. Nadam se da će ovi mlađi nastaviti taj trend razvoja muzeologije što ovom gradu u svakom slučaju treba, jer je grad dobio mnogo novih stanovnika koji ne znaju šta je Prijedor nekada bio – kaže on.

Radivojac ističe da i mlade treba podsjetiti šta je sve bilo i kroz šta sve je Prijedor prolazio da bi došao do onoga što je danas.

Autor: SRNA/RTRS

Foto: kozarski