Danas je Sveti Luka, apostol i jevanđelist, svedok Hristovih čudesa i pratilac apostola Pavla. Srpska pravoslavna crkva obeležava danas i Svetog Petra Cetinjskog.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas i Svetog Petra Cetinjskog. Sveti Luka rođen je u Antiohiji. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis, odnosno crkveno zidno slikarstvo.

Sreo je Isusa i krenuo za njim, video je vaskrslog Gospoda, i po silasku Duha Svetoga, sa apostolom Pavlom prevodio je u veru neznabošce. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje oko 60. godine. Posle smrti apostola Pavla, propovedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji, Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji…

Živopisao je tri ikone Bogorodice i ikone apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. I u dubokoj starosti nastavio je da piše, putuje i propoveda. U 84. godini, mučenički je postradao za veru u Tebi. U vreme cara Konstancija mošti ovog svetitelja prenete su u Carigrad.

Lučindan, kako ga nazivaju, česta je krsna slava. Kaže se – “ide Luka – eto vuka” ili “Sveti Luka sneg do kuka”, jer počinje vreme zime i snegova. Slavi se i kao iscelitelj i zaštitnik pojedinih zanata, piše RTS.

Izvor: prva.rs