Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da će danas biti uplaćena sredstva za rad javnih kuhinja da bi one nastavile nesmetano sa radom.
Javor je naveo da je 170.000 KM, koliko je u ovoj godini isplaćeno za rad javnih kuhinja, daleko najveći iznos iz budžeta grada koji je ikad izdvojen za ove namjene.

“Prioritet javna kuhinja i naši sugrađani koji koriste njene usluge. Ne smijemo dozvoliti da stanu sa radom”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da je prošle godine u jednoj javnoj kuhinji bilo 60, a ove godine 207 korisnika, te da se mora usaglasiti način kontrole.

“Mnogim korisnicima se hrana dostavlja, odnosno paketi se dostavljaju na adresu, što nije bilo predviđeno. Te neke procedure smo usaglasili sa Centrom za socijalni rad. Bilo je sitnih propusta. Još se vrši analiza određenih stvari i u narednom periodu imaćemo jasniju sliku”, rekao je Javor.

Javna kuhinja u LJubiji kod Prijedora juče je prestala sa radom, a u javnoj kuhinji u Prijedoru, koju, takođe, vodi Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života”, broj korisnika je smanjen nakon što je okončano sufinansiranje iz budžeta grada zaključno sa tranšom za avgust.

Sa radom je nastavila javna kuhinja koju vodi Udruženje građana “Optimisti” bez obzira na prestanak sufinansiranja iz grada, budući da 60 do 65 odsto sredstava obezbjeđuje iz drugih izvora.

Prema podacima Centra za socijalni rad Prijedor, početkom godine 259 korisnika imalo je pravo na javnu kuhinju. Sa cijenom obroka od 2,60 KM taj bi broj korisnika na godišnjem nivou iziskivao više od 240.000 KM.

Rad javnih kuhinja iz budžeta grada sufinansira se od 2012. godine kada je izdvojeno 30.000 KM.

Dvije godine kasnije otvorena je posebna budžetska stavka za ovu namjenu i postepeno je povećavana iz godine u godinu, da bi lani dostigla 150.000 KM.

Otvaranje prve javne kuhinje u Prijedoru inicirali su ovdašnji gimnazijalci 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana, a nepunu godinu kasnije “Hljeb života” podijelio je prve obroke u gradu na Sani, a od 2013. to čini i u LJubiji, a krajem 2016. godine drugu javnu kuhinju otvorili su “Optimisti”.

Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske predviđeno je da, osim prava utvrđenih ovim zakonom, jedinica lokalne samouprave može da utvrdi i druga prava i uslove i kriterijume za njihovo ostvarivanje, a jedno od proširenih prava jeste i javna kuhinja.

Prvo prošireno pravo koje je u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti grad Prijedor uredio odgovarajućim aktima bila je personalna asistencija za lica sa invaliditetom 2019. godine, a godinu kasnije uslijedila je i usluga javne kuhinje kao drugo prošireno pravo koje se sufinansira iz budžeta grada.

Izvor: SRNA/kozarski