U policijskoj akciji „Kurir“ banjalučka policija uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su počinili četiri teške krađe, zapalile automobil i bacili bombu pred kuću bivšeg policajca u Banjaluci.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog krađa su uhapšeni Zoran Aleksić, Radenko Šavija i Petar Pajić, a zbog bombe i paljevine Radomir Dobraš svi iz Banjaluke. Većina uhapšenih je godinama poznata policiji po teškim krivičnim djelima i iza sebe imaju brojne presude.

Izvor Srpskainfo pojasnio da je trojka koja je išla u krađe radila zajedno i da su krali novac i nakit.

– Kada su obili jednu kuću u Banjaluci tom prilikom su ukrali nakit i novac u vrijednosti od 13.000 maraka. Pošto su tada prošli sa dobrim plijenom, ponovo su se vratili do iste kuće, ali tada su imali manje sreće. Takođe iz jednog stana su ukrali još oko 11.000 maraka – ističe sagovornik Srpskainfo.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su ovi lopovi imali tačno razrađen plan kada bi išli u pljačke.

– Jedan od njih bi dolazio na vrata kuće ili stana koji planiraju pljačkati i zatim bi pozvonio. Kada izađe vlasnik, govorio bi mu da ima paket koji treba podići u pošti i pokazivao mu neki spisak. Zatim bi čekali sakriveni u blizini kuće, da vlasnik krene u poštu. Potom bi obijali kuću i krali novac i nakit – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, Radomir Dobraš je bombu bacio na kuću bivšeg policajca u zatvoru Mile Kalabića, a zapalio je vozilo banjalučkog vatrogasca Jovice Vukelić. On je istikao da se još sa sigurnošću ne može reći šta je motiv ova dva napada.

FOTO: VATROGASNA BRIGADA BANJALUKA
FOTO: VATROGASNA BRIGADA BANJALUKA

Portparol PU Banjaluka Milana Stojanović rekla je da su službenici Policijske uprave Banjaluka, u srijedu i četvrtak realizovali operativnu akciju „Kurir“, a koja je usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, u okviru koje su izvršili kriminalističku obradu Z.A, P.P. i R.Š. svi iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su počinila četiri krivična djela „Teške krađe“.

Ona je istakla da je obavljena i kriminalistička obrada  R.D. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Izazivanje opšte opasnosti“ i „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“.

– Z.A, P.P. i R.Š se sumnjiče da su krađe počinili na području Banjaluke u periodu od oktobra 2021. godine do 19. septembra ove godine. Meta napada su bile porodične kuće i stanovi odakle su osumnjičeni krali novac i zlatni nakit. Materijalana šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 25.000 KM – pojasnila je Stojanovićeva.

Prema njenim riječima, preduzimanjem mjera i radnji, policijski službenici su došli do saznanja da se R.D. može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela „Izazivanje opšte opasnosti“ koje je izvršeno u Banjaluci u ulici Dubička.

– Tada je 29.oktobra 2019. godine, u dvorište porodične kuće oštećenog bačena ručna bomba, te je tom prilikom došlo do oštećenja na fasadi i balkonskoj ogradi. Takođe, R.D. se sumnjiči da je 6. juna prošle godine u ulici Miloša Matića upotrebom zapaljive tečnosti i otvorenog plamena izazvao požar na putničkom vozilu „turan“” – rekla je Stojanovićeva.

Dodala je da su sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

BROJNA KRIVIČNA DJELA

Uhapšeni Radomir Dobraš je poznat policiji po velikom broju krivičnih djela, on je do sada hapšen zbog krađa, porodičnog nasilja, teških tjelesnih povreda, droge i drugih djela. Osumnjičeni Radenko Šavija je takođe već godinama na meti policiji i više puta je hapšen zbog raznih krivičnih djela, uglavnom krađa. Kada je riječ o Zoranu Aleksiću on važi za jednog od najpoznatijih lopova iz Banjaluke, a koji iza sebe ima na desetine krađa. Važio je za stručnjaka za obijanje brava na vratima, a osuđivan je do sada na više od deset godina zatvora.

Izvor: Srpskainfo