U Društvenom domu u Koprivni održana je promocija knjige “Hronika podgrmečkog sela Koprivna”, čiji su autori Đuro Trkulja i sveštenik Neven Marinković.

U ovoj knjizi, na preko dvije stotine stranica, opisana je prošlost ovog podgrmečkog sela, od antičkih vremena pa sve do naših dana. Autori hronike, Trkulja i Marinković, sabrali su brojne istorijske podatke, neobjavljene fotografije, ali i kazivanja mještana, čime su od zaborava sačuvali mnoštvo događaja važnih za prošlost ovog pitomog sela smještenog u dolini rijeke Sane.

Đuro Trkulja, jedan od autora, rođen je u Koprivni, ali su ga događaji s početka Drugog svjetskog rata primorali da u Lušci Palanci i Miljevcima potraži svoj drugi zavičaj, ali nikada nije zaboravio rodnu Koprivnu, kao ni ratnu pogibiju svog oca Pere. Zbog toga je, svojim stvaralaštvom, nastojao da vrati dug rodnom selu i zavičaju iz koga je izgnan.

Promocija knjige "Hronika podgrmečkog sela Koprivna"  (Foto: RTRS)

Promocija knjige “Hronika podgrmečkog sela Koprivna” (Foto: RTRS)

Sveštenik Neven Marinković, drugi autor knjige, spada u red onih sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji nastoje živjeti sa narodom i uz narod, čuvajući bogatu duhovno-istorijsku ostavštinu sopstvenih predaka. Upravo zbog toga otac Neven Marinković godinama vrijedno sabira sve ono što se može pronaći o prošlosti parohije staromajdanske, kako bi današnje generacije spoznale kulturno-istorijsku prošlost svojih predaka.

Promociju knjige značajno je pomoglo Udruženje žena „Vreteno“ iz Koprivne, čiji je trud i rad postao nadaleko poznat.
Osim autora, Đure Trkulje i Nevena Marinkovića, na promociji su govorili Milenko Vučković i Miloš Ernaut, koji je i recenzent knjige.

Autor: RTRS