Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić istakao je da je izjava bivšeg predsjednik SDS-a Mladena Bosića, u kojoj poredi podršku koju Milorad Dodik ima u srpskom narodu sa podrškom koju je Hitler imao u nacističkoj Njemačkoj, ostrašćena, neprimjerena i kontraproduktivna nakon izbora, kada bi trebalo smanjivati političke strasti i dovesti do koalicije i formiranja vlasti.

– Јa nisam samo predsjednik Udruženja novinara, ja sam i predsjednik Skupštine Udruženja “Јadovno”, što je udruženje koje je posvećeno sjećanju na 40.000 ljudi koje su ustaše ubile za 132 dana na prostoru Velebita, Paga i Gospića, tako da sam vrlo lično pogođen i iznerviran, kada neko, u bilo kojem kontekstu stavlja srpski narod u vezu sa Trećim Rajhom, odnosno takvom vrstom totalitarističke, rasističke ideologije – izjavio je Simić Srni.

Prema njegovim riječima, takva poređenja ga pogađaju pogotovo što se u posljednjih 30 godina pokušavaju Srbi izjednačiti sa nacističkom Njemačkom, iako su Srbi jedini narod koji se u toku Drugog svjetskog rata, u odnosu na okruženje, borio protiv fašizma, dok su svi ostali bili nacistički saveznici.

Član Predsjedništva SDS-a u ostavci Mladen Bosić juče je, u programu televizije N1, komentarišući izborne rezultata i ostavke predsjednika i članova Predsjedništva SDS-a, uporedio podršku koju je Milorad Dodik dobio od srpskog naroda u Republici Srpskoj sa podrškom koju je imao Hitler u nacističkoj Njemačkoj.

– To što neko dobije puno glasova ne znači da je dobar. Da ne spominjem Hitlera koji je imao podršku njemačkog naroda, kao drastičan primjer – rekao je Bosić.

Voditelj emisije nije reagovao, niti se na bilo kakav način ogradio od ovakve izjave, koju su prenijeli i pojedini mediji u Republici Srpskoj.

Autor: SRNA/ATV