Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa sjevera KiM odlučili da napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu, četiri opštine na sjeveru KiM, pravosuđe, policiju na sjeveru KiM i svo administrativno osoblje na sjeveru KiM dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i briselske sporazume, odnosno dok ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira ZSO.

Rakić je u Zvečanu, poslije sastanka srpskih političkih predstavnika sa sjevera KiM sa predstavnicima svih prištinskih institucija na sjeveru, istakao da su zbog odlučnosti da poštuju međunarodno javno pravo i odbrane Briselski sporazum i ostale sporazume postignute u dijalogu odlučili da napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na sjeveru KiM, ali i učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije na sjeveru KiM, kao i svog administrativnog osoblja u četiti opštine na sjeveru KiM.

Odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje mđunarodno javno pravo i sporazume iz Brisela, odnosno dok ne povuče protivpravne odluke o preregistarciji tablica i dok ne formira ZSO u skladu sa sporazumima postignutim u okviru dijaloga.

Rakić je rekao da Priština konstatno ruši međunarpodno javno pravo i Briselski sporazum.

On je pozvao Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i drugih koji su zaključeni u okviru dijaloga koji Beograda i Priština vode na osnovu mandata Generalne Skupštine UN i u uz podsredovanje EU.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

Autor: TANЈUG