Osnovna škola „Petar Kočić“ predložena je kao jedan od objekata u Srpskoj koji će biti dio projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“.  Za toplotnu izolaciju oko 20 objekata u Republici Srpskoj Njemačka razvojna banka KfW donirala je deset miliona evra.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ na Urijama kažu da je toplotna izolacija objekta ove škole jedan od prioriteta. Navode da je stolarija u veoma lošem stanju, te da su problemi sa temperaturom prisutni tokom zimskih, ali i ljetnih mjeseci. Raduje ih što je upravo ova škola koja ima 1.156 đaka predložena za jedan od javnih objekata koji će biti uvršteni u projekat „Energetska efikasnost u javnim zgradama“.

“Svake godine popravljamo, renoviramo radijatore sistem za grijanje ulažemo i više nego što imamo da obezbijedimo da naredna zimska sezona bude kako treba, čim dođe ljetna sezona jako je toplo u školi nisu urađene određene izolacije pri gradnji, stolarija je propala neadektvano urađena i ako je toplo ljeti je toplo zimi pohladno. Smatramo da je pored drugih stvari koje smo riješili u ovoj školi došlo na red da riješimo ovaj vitalni problem utopljavanje školske zgrade da našoj djeci bude odgovarajuće dok borave u školi”, kaže Gorana Bosančić, direktor u OŠ „Petar Kočić“.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS navode da će ukupno 20 javnih objekata biti obuhvaćeno projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“. Pretežno je riječ o školskim i predškolskim objektima. Konsultant na projektu „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ pri Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Saša Janković kaže da će krajem ovog mjeseca školu na Urijama posjetiti konsultant čiji je zadatak da uradi energetski elaborat i potvrdi da ona zadovoljava uslove za ulazaka u projekat.

“Ukoliko se pokaže da objekat ispunjava sve kriterijume za uključivanje u projekat, naredne aktivnosti projekta bi bile izrada projektne dokumentacije za narednu godinu. Na osnovu elaborata radiće se projektna dokumentacija, a na osnovu projektne dokumentacije će se raditi dalje aktivnosti kao što su revizija projektne dokumentacije, pribavljanje građevinske dozvole kako bi radovi na rekonstrukciji ove škole bili mogući po ovom projektu tek početkom građevinske 2024. godine”,rekao je Janković.

Izvor: kozarski