Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija poručio je da samo sa SNSD-om može biti funkcionalnosti u vlasti na nivou BiH i naglasio da se politika mora razumijevati izvan okvira mantri sarajevske medijsko-političke čaršije.

Tegeltija je rekao Srni da je suludo govoriti o izbacivanju SNSD-a iz vlasti na nivou BiH i biti protiv četiri delegata iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a htjeti funkcionalnu vlast na nivou BiH.

„Ovih dana primjetan je snažan pritisak sarajevske medijsko-političke čaršije na poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji predstavljaju primarno bošnjačku populaciju u Srpskoj da glasaju protiv SNSD-ovog kandidata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH“, naveo je Tegeltija i dodao da su se tome pridružili i neki političari iz Sarajeva koji pretenduju na vlast na nivou BiH i zagovaraju saradnju, funkcionalnost te nove vlasti.

On je istakao da je činjenica da će SNSD u svakom slučaju, kako god glasali ovi poslanici, imati tri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

„Bez ta tri delegata nema kvoruma u Domu naroda, a time ni odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH“, naglasio je Tegeltija.

On je napomenuo da glasanje protiv kandidata SNSD-a za Dom naroda nije čin kojim se pokazuje želja za partnerstvom.

„Ako je namjera funkcionalnost BiH na bazi saradnje i uvažavanja tada četvrti delegat SNSD-a a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije problem. Ako želite nametanja i blokade onda će vam i tri delegata SNSD-a biti nepremostiv problem“, napomenuo je Tegeltija.

On je podsjetio da SNSD ima srpskog člana Predsjedništva BiH i vlast na svim nivoima u Republici Srpskoj.

„Pitanje je – kako mislite izbaciti SNSD, a izbjeći nefunkcionalnost BiH?“, pita Tegeltija.

Prema njegovim riječima, funkcionalnosti može biti samo sa SNSD-om u vlasti na nivou BIH.

On je ponovio da se politika mora razumijevati izvan okvira mantri sarajevske medijsko-političke čaršije.

„Kad sve ovo malo saberete i razmislite, vidjećete koliko je suludo govoriti o izbacivanju SNSD-a iz vlasti u BiH i biti protiv četiri delegata iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a htjeti funkcionalnu vlast na nivou BiH“, poručio je Tegeltija.

(Agencije)