Promocija monografije, koju su povodom jubilarne, 70. godišnjice ove sportsko-tehničke organizacije od posebnog društvenog interesa u maju ove godine izdali Aero-klub „Prijedor“ i banjalučka Izdavačka kuća “Besjeda”, održana je sinoć u Banjaluci, u Vijećnici Banskog dvora.

Okupljenim vazduhoplovcima iz Aero-klubova “Prijedor” i “Skydive” iz Banje Luke, simpatizerima Aero-kluba „Prijedor“ i predstavnicima javnog, kulturnog i političkog života Prijedora, Banjaluke i Republike Srpske, monografiju su predstavili prof. dr Nenad Novaković, motorni pilot, priređivač monografije, urednik u Izdavačkoj kući „Besjeda“, mr Vladimir Vanja Novaković, motorni pilot, predsjednik Upravnog odbora Aero-kluba „Prijedor“ i diplomirani žurnalista Siniša Vujaković, rukovodilac Padobranske sekcije Aero-kluba i član Odbora za pripremu i izdavanje monografije.

“Iza nas je ostalo osam godina mukotrpnog, sistematskog i veoma zahtjevnog rada na ovom projektu, koga posmatram i kao naučni rad i kao dokument i kao arhivsku građu koje će koristiti i na koje će se pozivati svi oni koji se ikada budu bavili tematikom vazduhoplovstva na ovim prostorima. Te enormne odgovornosti sam bio svjestan svo vrijeme rada na Monografiji, smatram da smo bili na nivou zadatka, a konačni sud će, kao i kod svih pisanih medija – na kraju dati čitaoci”, rekao je za “Kozarski vjesnik” prof. dr Nenad Novaković, čovjek koji potpisuje ovo kapitalno djelo.

“Monografija, projekt ove generacije vazduhoplovaca, ima 15 poglavlja na 287 stranica, štampali smo je u skromnom tiražu od 300 primjeraka i veoma smo srećni i ponosni što na ovaj način spašavamo od zaborava ljude, djela i uspjehe brojnih generacija entuzijasta koji su ugradili sebe u temelje kluba i što onima koji dolaze poslije nas ostavljamo pisani trag svog postojanja”,  dodao je mr Vladimir Novaković.

Siniša Vujaković je istakao da je monografija promovisana na skroman, ali dostojanstven način, u reprezentativnoj prostoriji, pred nekih 70-ak posjetilaca čije prisustvo su doživjeli kao izraz poštovanja prema Aero-klubu “Prijedor” kao instituciji i njenom velikom jubileju, kao priznanje za uloženi trud da monografija ugleda svjetlost dana.

“Ponosni smo na to, ovo nezaboravo veče će nam ostati u veoma prijatnom sjećanju, ali sam lično veoma razočaran ignorantskim stavom medija informisanja prema ovoj manifestaciji. Jedan je Aero-klub “Prijedor”, jednom se slavi 70-godišnji jubilej, jednom u dvadeset godina se pojavljuje jedna ovakva monografija, pa ipak, s izuzetkom kolega sa BLC radija – niko (!?) se nije udostojio da se pojavi i izvijesti s promocije”, rekao je on.

Monografija „70 godina Aero-kluba iz Prijedora“, najkrupniji i najznačajniji projekt i završna manifestacija kojom je obilježen veliki jubilej prijedorskog i vazduhoplovstva Republike Srpske, najširoj čitalačkoj publici predhodno je predstavljena i na ovogodišnjem, 65. Međunarodnom sajmu knjiga, koji je od 23. do 30. oktobra održan u Beogradu.

Izvor: kozarski