ПРИЈЕДОР, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Приједору је, у организацији Одреда извиђача "Др Младен Стојановић", отворен Извиђачки вишебој "Козара 2022", који је окупио око 250 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

U Prijedoru je otvoren Izviđački višeboj “Kozara 2022”, koji je okupio oko 250 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

sim organizatora i domaćina takmičenja, Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović”, učestvuju ekipe iz Banjaluke, Petrova, Doboja, Banovića, Broda, Breze, Zavidovića, Osijeka, Vareša, Zenice, Tešnja, Osijeka, Niša.

Starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević izjavio je novinarima da je ovo tradicionalna aktivnost koja je, nakon dvije godine pauze, ponovo okupila izviđače u Prijedoru.

– Zadatak izviđačkih ekipa je da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke, a nakon toga trebaju te tačke sa karte da pronađu i u prirodi ili u gradu i da na njima onda rješavaju neki od zadataka – rekao je Badnjević.

Govoreći o tim zadacima, on je naveo da je riječ o testovima opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći, a nekada slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze, vezivanje čvorova.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, obnovljen je 2002. godine, da bi se od 2013. godine definitivno organizovao u novembru u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine, kada je Odred osnovan. Ovogodišnji Izviđački višeboj otvorio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je zahvalio Odredu izviđača “Dr Mladen Stojanović” za organizovanje ovakvih događaja.

On je naglasio da će se Prijedor truditi da bude dobar domaćin za više od 200 okupljenih učesnika ove manifestacije.

Kovačević je napomenuo da će iduća godina biti godina velikog jubileja za odred “Dr Mladen Stojanović”, koji će gradska uprava podržati.

Džejna Džedo je izjavila da je tokom šest godina koliko je član Odreda izviđača “Zvijezda Vareša” naučila razne vještine i aktivnosti koje su joj pomogle i tokom školovanja i uopšte u životu.

– Izviđači su predivna organizacija, željela bih da pozovem ljude da nam se priključe, jer tu su druženja, mnoge aktivnosti i sticanje raznih vještina – poručila je Džedo.

Predsjednik izviđača grada Zenica Edin Šarić potvrdio je da sa prijedorskim odredom sarađuju već deset godina i da je sve počelo realizacijom Interetničkog kampa, a da je za deset godina održano 80 velikih aktivnosti.

Prošlačenje pobjednika i stuštanje izviđačke zastave planirano je u kasnim popodnevnim časovima.

Autor: SRNA/Srpskainfo