Kako se nezvanično saznaje, kriminalna grupa okupljena oko Džonija (Nikole Vušovića) sa Vračara, poznata kao Vračarska grupa ili Vračarci, švercovala je kokain iz Južne Amerike do Evrope, a tako zarađenim novcem pripremali su i činili likvidacije.

G

rupa je blisko sarađivala sa kavačkim klanom Radoja Zvicera, a trenutno se terete za tri ubistva i pet pokušaja ubistava.

Vračarci su velike količine kokaina iz Južne Amerike prevozili do Beča i Barselone, a odatle ka zemljama EU i Srbije. Dio novca je išao u pripremu i realizacije ubistava, a drugi u izgradnju nekretnina, uvijek na tuđe ime, da oni ne bi bili sumnjivi.

Imali su visok nivo bezbjednosne kulture, a komunicirali su isključivo putem kriptovanih telefona.

Kako su ugovarali djela?

Putem kriptovanih telefona dogovarali su sastanke u nekom parku na Vračaru, jer park ne može da se ozvuči.

Na sastanak nisu nosili nikakve telefone, a u parkovima su uvijek bili njihovi ljudi u slučaju da naiđe policija ili neko iz suparničkog klana.

Kada bi dogovorili to šta imaju, rastajali bi se i nakon toga ponovo ugovarali susrete.

Posebna logistika za praćenje potencijalnih žrtava

“Vračarci” su i po nekoliko mjeseci pratili svoje potencijalne žrtve: kretanje, navike, a potom su spremali logistiku – nabavku oružja i vozila.

Svaku pripremnu radnju radila je druga ekipa kako ne bi bili otkriveni.

Kako se nezvanično saznaje, u jednoj od prepiski kažu “samo da ubijemo Veska Milića i mi vraćamo Meksiko u Beograd i neće niko smjeti da nam stane na put”.

Ova poruka se odnosila na Veselina Milića, načelnika PU Beograd, kojeg su u bezbjednosnom sistemu Srbije targetirali kao smetnju i prijetnju u njihovim kriminalnim i mafijaškim namjerama.

Podsjetimo, nakon opsežne akcije MUP, BIA i SPBOK u kojoj su uhapšeni pripadnici kriminalne “Vračarske grupe”, Tužilaštvo za organizovani kriminal donijelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba. U saopštenju se navodi da je istraga, pored tri ubistva, proširena za još pet pokušaja ubistava, piše Blic.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao načinu ubili sada pokojne Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da ubiju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića – navodi se u saopštenju.

Izvor: Srpskainfo