Raskol u opoziciji nastavlja se i poslije izbora. PDP-ovi dojučerašnji saborci svadjaju se na krv i nož dok u SDS-u pokušavaju da spasu što se spasiti da. Priznaju da je neprepoznatljiva politika dovela je do kraha SDS-a i zato će svoje djelovanje u budućnosti usmjeriti na to da SDS ne bude blijeda slika ranijih vremena. Krenuće se od detaljne analize, a neće se baviti pozicioniranjem unutar stranke, kaže privremeni lider SDS-a Milan Miličević, ipak, za federalne medije.

“Politička pozicioniranja, stavovi, jasne poruke, konsolidacija stranke, analiza nekih prošlih izbora koja nikad nije naporavljena na pravi način i da su u principu to rezultiralo lošim izborima, ali snosim zajedno s predsjedništvom stranke snosim i ja odgovornost za ovako loš izborni rezultat”, kaže Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Za to vrijeme, Mirko Šarović priča o formiranju vlasti na bh nivou po svaku cijenu bez SNSD-a, ponovo tražeći ljubav sa bošnjačkim strankama. Slično razmišlja i Nebojša Vukanović.

“Moja lista će podržati svaku vlast u Savjetu ministara u kojoj nema SNSD-a, imamo 5 poslanika, ima dovoljno poslanika opozicije da se formira nova vlast, a jedan od preduslova je da imamo dva delegata u Domu naroda, ali je ključno da ljudi znaju da nije pitanje vlasti nego funkcionisanja sistema”, kaže Nebojša Vukanović, Lista za pravdu i red.

Dok se u SDS-u barem vide obrisi pokušaja sređivanja stanja, u PDP-u od toga ni traga. Jelena Trivić osula je po Drašku Stanivukoviću drvlje i kamenje, nakon njegovog gostovanja u Sarajevu. Nju i dalje bole izborni reziltati, a sada je i Stanivuković kriv za poraz. Od Stanivukovića joj je stigao i dogovor.

“Ako bi me politika ikada pokušala natjerati da tako ružno pričam i iznesem toliko laži o onima sa kojima sam rastao, sazrijevao i sve ovo prolazio, molio bih Boga da stanem, odustanem i napustim politiku. Ništa nije vrijedno tog spuštanja ispod ljudskog dostojanstva. Јa ću jedno pokušati – naučiti od nje da se nikada, ni prema kome ne postavim tako kao ona prema meni danas, onda kada se čini da stvari nisu ili dobre ili po mojoj volji”, napisao je Stanivuković.

Sve ovo pokauzje da je sada jasno da je PDP suštinski podijeljena partija, kaže Danijel Simić. A raskol između Trivićke i Stanivukovića traju duže, još od vremena kandidature za gradonačelnika Banjaluke.

“Tada je postojale paralelna struja u PDP-u i paralelna ambicija Jelene Trivić da ona bude kandidat za gradonačelnika, pa je napravljen dogovor da ona bude kandidat za predsjenika, a on za graonačelnika, i sada antagonizmi, nezadovoljene ambicije i sve ono što stranku ne čini jedinstvenom, isplivalo na površinu”, kaže Danijel Simić, osnivač portala ФРОНТАЛ.РС.

Na sceni su sada, kako to vole reći, organi stranke, odnosno čekanje unutarstranačkih izbora. Stanivuković je jasno stavio do znanja da, zahvaljujući svojim izbornim rezultatima, polaže pravo na preuzimanje stranke. Međutim, Jelena Trivić to pravo ne priznaje, kao što ne priznaje ni izborni poraz.

Izvor: ATV