Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cijele Njemačke, jedan je od rijetkih koji vjernicima pristupa na savremen način i obraća im se putem društvenih mreža, gdje najveći broj ljudi može da ga čuje, posebno među mladima kojima je internet osnovno sredstvo informisanja, ali i usvajanja novih znanja.

Vladika na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca u crkvi nedvosmisleno odgovara da su muškarac i žena jednaki pred Bogom.

– Niko nije u prednosti i znam da se nekima možda ovaj odgovor neće svidjeti. Nejednakost pred Bogom nije moguća. Znam da ova diskriminacija prema ženama ima svoje porijeklo u istoriji, društvu, pa i u crkvi. Moraju i jesu ravnopravni pred Bogom – rekao je vladika Grigorije.

– Znam da će se mnogi od vas zapitati zašto se – ako su već žene i muškarci ravnopravni u crkvi – žene ne rukopolažu u sveštenički čin?

Biti hrišćanin znači pripadati, kako apostol Petar kaže, carskom ili svetom sveštenstvu, koje prinosi žrtve duhovne kroz Isusa Hrista (1 Pt 2.9; 5).

Drugim riječima, ovaj sveštenički čin imaju svi članovi crkve, svi kršteni, ne samo oni koji su rukopoloženi za naročito službu, a koje danas greškom isključivo zovemo sveštenicima.

I te kako sam svjestan da su žene vijekovima unazad bile obespravljene, ali pred Gospodom – i to je važno da čuju svi oni koji misle suprotno – žene stoje u istoj ravni s muškarcima – napisao je vladika na objavi ispod Instagram snimka, prenosi Žena Blic.

Izvor: Srpskainfo