Kako je i najavljeno danas je izvršena primopredaja dužnosti članova Predsjedništva BiH. Milorad Dodik predao je dužnost Željki Cvijanović, a Šefik Džaferović predao je dužnost Denisu Bećiroviću, dok je Željko Komšić ostao na poziciji člana Predsjedništva BiH.

Šefik Džaferović se kratko obratio novim članovima Predsjedništva nakon što su isti položili zakletvu i zaželio im sreću. Željka Cvijanović je stupila na dužnost predsjedavajuće Predsjedništva BiH i istakla kako princip rotacije u Predsjedništvu BiH ostaju isti kao iz prethodnog mandata.

– Čast mi je što imam priliku da vam se obratim kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Dolazim ispružene ruke da radimo za dobrobit oba naroda iz oba entiteta, otvorena sam za dijalog kako u okviru Predsjedništva, institucija, izvršne i zakonodavne vlasti. Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo naše prioriteti, a ne da nam to neko s vana servira – kazala je između ostalog Cvijanovićeva u svom prvom govoru i naglasila kako je zagovornik da se razgovara o svim značajnim pitanjima.

Nije krila činjenicu da postoje razlike i stvari oko kojih se nije moglo dogovoriti, ali je spremna na razgovor o svemu. Istakla je kako će se zalagati za jačanje regionalne saradnje ali i za princip “Otvorenog Balkana” i puta BiH u EU.

Smatra kako je jedan od prioriteta kandidatski status BiH u EU i smatra kako je neophodno rehabilitovati kretanje Bosne i Hercegovine u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir i jasno odredio kretanje.

Nakon govora predsjedavajuće Predsjedništva gospođe Cvijanović, javnosti se obratio i Željko Komšić koji je čestitao kolegama i izrazio zahvalnost građanima BiH što su mu ponovno ukazali povjerenje.

– Jednak odnos prema svim građanima BiH obavezuje me kako Ustavom, ali to je i moj lični stav. Radeći u opštem interesu svih građana, neću štediti ni sebe radeći zajedno sa vama – kazao je Komšić između ostalog u svom obraćanju i istakao kako neće propustiti ptiliku da uradi sve kako bi BiH bila u punopravnom sazivu NATA što smatra prioritetom, piše Bosnainfo.

Naglasio je i kako grupa ignorisanja presuda Evropskog suda i s obzirom na sva kršenja pred zakonom i Ustanovom naglasio je kako će iskoristiti sve mehanizme kako put BiH u EU i njena perspektiva ne bi bila trajno uništena.

– Primarni vanjskopolitički cilj je da BiH uđe u EU – kazao je Komšić i naglasio kako će BiH poštovati susjede onoliko koliko oni budu poštovali nas.

Brojni su gosti danas, a među njima nije visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Izvor: Srpskainfo