U Tukovima su konačno počeli radovi na ispitivanju kanalizacione mreže, čija je izgradnja počela prije 12 godina. Grad Prijedor izabro je javnim pozivom preduzeće koje će ispitati stanje mreže, nakon čega će biti poznato šta je potrebno uraditi da Tukovi dobiju kanalizaciju.

Načelnik gradskog  Odjelјenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić je izjavio da je za ispitivanje kanalizacione mreže u Tukovima izdvojeno 200.000 KM iz gradskog budžeta.

-Poznato je da je to dugogodišnji problem ovdje. Kanalizaciona mreža je napravljena, ali nikada nije puštena u funkciju. Da bismo nastavili dalje, odnosno da bismo imali mogućnosti da spajamo kućne priključke i izgrađujemo tercijarnu mrežu, mi smo ovih dana sklopili ugovor sa preduzećem „Radis“ iz Istočnog Sarajeva koje će snimati stanje ove mreže i nakon njihovog tehničkog izvještaja mi ćemo se odrediti kako dalje i u kojem pravcu ići. Znaćemo da li je postojeća primarna kanalizaciona mreža u funkciji, odnosno da li može biti u funkciji ili ne –naveo je Kabić.

Predstavnik preduzeća „Radis“ iz Istočnog Sarajeva Nemanja Buha kaže da će biti ispitano stanje između 17 i 18 kilometara mreže.

– Ispitivanje podrazumijeva geodetsko snimanje i snimanje kamerama kroz samu kanalizacionu mrežu da se evidentiraju smjer kretanja kanalizacione mreže, poprečni padovi i širine, i da se eventualno odrede oštećenja zbog nekorištenja ili neke gradnje ako je došlo do oštećenja u proteklom periodu od kada je izgrađena kanalizacija do danas- rekao je Buha.

Procjenjuje se da je u izgradnju kanalizacije u Tukovima utrošeno između pet i osam miliona maraka. Prijedorski „Vodovod“ je svojim ranijim ispitivanjima utvrdio da je na nekim mjestima došlo do slijeganja kanalizacionih cijevi. Kakvo je stanje mreže biće tačno utvrđeno za dva mejseca.

Izvor: kozarski