SNSD-ovci neće sjediti na dvije stolice. Potvrdio je to i lider stranke. Milorad Dodik kaže da će usaglasiti stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju. Da bi svi funkcioneri to i sami trebalo da urade i tako daju priliku drugima, poruka je Radovana Viškovića.

“Da daju priliku i drugima da mogu na neki način da riješe i svoju egzistenciju, da nađu zaposlenje i da, na neki način, te benefite i možete ih kvalifikovati i kao privilegije, rasporedimo na jedan veći broj ljudi, a ne da to bude u uskom broju ljudi”, rekao je Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a.

Niz je onih koji su do sada sjedili na dvije stolice. Među njima su i Vlado Đajić i Dražen Vrhovac, ali  danas nisu bili dostupni za komentar.

Javio se zato Ilija Tamindžija, koji je i izvršni direktor u HET-u. Tribun iz Hercegovine još ne zna čega će se odreći. Kaže, zavisi i od partijskog stava. Ipak nam je rekao šta bi mu bilo draže.

“Vjerujem da ću da ostanem u struci ili ukoliko budem ostao poslanik, neću biti profesionalni poslanik. Mislim, ne bih svakako mijenjao radno mjesto da to bude Skupština, jer još u ovim godinama mi ne ide u prilog da idem iz svoje struke”, kaže Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u NSRS.

Na jednoj od rukovodećih funkcija u Elektroprenosu BiH je SNSD-ov Srđan Mazalica. Nema ništa protiv primjene ove odluke.

“Dobro je da je stranka poslala poruku. Predsjednik Dodik je najavio prije izbora da će to biti tako. Ko god je bio direktor, kandidovao se za poslanika, mogao je da pretpostavi da neće biti u narednom sazivu i jedno i drugo”, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Predsjednik Socijalističke partije kaže da je ova stranka to učinila već u ovoj fazi konstituisanja novih organa vlasti u Republici Srpskoj. Tako će neki iz SP-a uskoro potpisivati ostavke.

“Ja sam direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka i u najskorije vrijeme ću podnijeti ostavku na to mjesto i biti profesionalni poslanik, jer mislim da stvarno nije u redu da se primaju dvije plate iz budžeta”, kaže Velibor Stanić, poslanik SP-a u NSRS.

“Kada biste vi morali birati, šta biste izabrali? – Zavisi, to će vjerovatno biti neki politički stav ne samo mene, nego partije i organa partije, na koji način ćemo rasporediti određene uloge u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u ime SP-a , a ono što je sigurno je da ćemo ono što se zajedno dogovoriti i poštovati”, kaže Srđan Todorović, direktor Republičkog fonda za zaštitu životne sredine.

Da se odreknu jedne funckije bili su spremni mnogi, bar pred našom kamerom. Lider Ujedinjene Srpske ni tada. Nenadu Stevandiću je to kazna, teško da će prihvatiti da se on i njegove stranačke kolege odreknu dvije plate.

“Mi mora da mjerimo uspješnost onoga ko obavlja funkciju. Ako je neko neku instituciju vodio uspješno, zaradio milione, uveo tehnologije ili napravio nešto što je svima poznato kao veliki napredak, ne znam da li ga treba kažnjavati zbog političke pripadnosti ili zbog toga što mu je narod dao podršku da bude poslanik”, kaže Nenad Stenvadić, predsjednik US.

Pojedinci su potrčali da podrže stranačkog šefa. Miroslav Milovanović već je pokrenuo aktivnosti vraćanja svog odborničkog mandata u Skupštini grada Bijeljina. Dok je Drako Banjac već odlučio da se drži politike i odrekne direktorske fotelje u Banji Mlječanici.

Izvor: ATV