Lider SNSD, Milorad Dodik bacio je rukavicu pred svoje visoke funkcionere i ostavio im da izaberu jednu od dvije funkcije na kojima se mnogi od njih nalaze.

Dodik je, naime, ovih dana ponovio svoje predizborno obećanje čvrsto riješivši da stane u kraj duplim funkcionerima u stranci.

On je poručio da će ta stranka „operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju“.

– SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju – naveo je Dodik na Tviteru.

Podrška mu je odmah stigla od predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Višković koji je rekao da se zalaže za princip da „izabrani ili imenovani funkcioneri mogu da obavljaju samo jednu funkciju i da sami odluče koja će to biti“.

Osim Viškovića, Dodika su podržali i neki od funkcionera SNSD, koji se trenutno nalaze na poziciji poslanika ili odbornika, ali i funkciji direktora, ministara i slično.

Ima i onih koji se ne slažu sa partijskim šefom i po svemu sudeći neće mu udovoljiti, ali i onih koji za sada mudro ćute ili pak „nevoljko“ govore o toj temi.

Srpskainfo je istražila ko od aktuelnih poslanika SNSD trenutno ima dvije funkcije.

Od 29 aktuelnih poslanika SNSD, njih 15 trenutno, pored stolice u parlamentu, sjedi i u ministarskim foteljama ili su dekani, direktori, načelnici, vlasnici preduzeća ili rukovodioci u pojedinim preduzećima ili ustanovama.

Riječ je o poslanicima Aleksandru Krsmanoviću, Aleksandru Subotiću, Alenu Šeraniću, Borisu Pašaliću, Vladi Đajiću, Vojinu Mitroviću, Dragoslavu Kabiću, Draženu Vrhovcu, Iliji Tamindžiji, Milutinu Tasovcu, Nenadu Laloviću, Ranki Romić – Perić, Slavenku Ristiću, Srđanu Mazalici i Strahinji Baševiću.

Mitrović je ministar u tehničkom mandatu u Savjetu ministara BiH i već je ponudio ostavku, nakon što je izabran za poslanika u NSRS.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Pašalić i Šeranić su ministri u odlazećem sazivu Vlade Republike Srpske, dok je Krsmanović jedan od rukovodioca Zavoda za zapošljavanje u Zvorniku, a Subotić, pomoćnik direktora dobojske bolnice za hirurške grane.

Đajić je direktor UKC Republike Srpske, Kabić je načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor, Vrhovac je direktor IRB Republike Srpske, Tamindžija je izvršni direktor u HET, a Tasovac je izvršni direktor za poslove proizvodnje u RiTE „Ugljevik“.

Lalović je načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice u Foči i pomoćnik dekana za kliničku nastavu na Medicinskom fakultetu u Foči, dok je Ranka Romić – Perić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Ristić je vlasnik firme „Tehnički remont” Bratuncu, dok je Bašević  direktor Šumskog gazdinstva Romanija na Sokocu, a Mazalica v.d. direktora Operativnog područja Banjaluka “Elektroprenosa BiH”.

Ko će se od njih na kraju odreći poslaničke ili rukovodeće funkcije, ostaje da se vidi.

Pojedini poslanici već su se o tome izjasnili putem društvenih mreža ili su dali izjave pojedinim medijima, dok se ostali ne oglašavaju.

Tako je Vrhovac na svom Tviteru objavio da podržava inicijativu predsjednika Dodika i da će vratiti mandat poslanika u NSRS.

Za razliku od njega, Vladi Đajiću tako nešto ne pada na pamet.

FOTO: DR VLADO ĐAJIĆ - ДР ВЛАДО ЂАЈИЋ/FACEBOOK SCREENSHOT
FOTO: DR VLADO ĐAJIĆ – ДР ВЛАДО ЂАЈИЋ/FACEBOOK SCREENSHOT

Iako je izjavio da mu ne treba ni jedna funkcija, ipak, nema namjeru da se odrekne ni fotelje direktora, ali ni poslaničke.

– Ništa se ne može posmatrati kao crno ili bijelo. Ostvario sam maksimalni broj glasova, odricanje od mandata bi se moglo tumačiti da sam slagao i prevario te glasače. S druge strane na mjesto direktora sam imenovan na osnovu konkursa. Od propalog UKC napravio sam najbolju bolnicu u regionu. Da li zbog toga imam pravo da prekinem neviđeni razvoj Kliničkog centra – upitao je Đajić u izjavi za BL portal.

U javnosti se već oglasio i Tamindžija ali nije precizirao da li će se odreći poslaničke stolice ili direktorske fotelje. Kaže, zavisi i od partijskog stava.

Ni Tasovac još ne razmišlja da se odrekne poslaničke ili direktorske fotelje, iako kaže da podržava stav partije.

Mazalica je medijima izjavio da podržava stav partije i da će, ako bude morao birati, vratiti poslanički mandat.

Izvor: Srpskainfo