Prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika da se ozakoni da imenovani ili izabrani funkcioneri mogu obavljati jednu funkciju, odjeknula je u javnosti. Već se odlučuje o ostavkama.

Ima i onih koji ne mogu da odluče. Ko se odriče poslaničkih i odborničkih mandata, a ko ostaje na čelu javnih preduzeća?

Novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i direktor IRB-a Dražen Vrhovac ostaje vijeran višegodišnjoj funkciji na čelu IRB i vraća mandat poslanika.

– Svi mi čekamo odluku stranke i shodno tome ćemo se ponašati. Ne mogu da govorim u ime drugih kolega, ali znam da će sve i jedan moj kolega poštovati odluku organa stranke – kaže Vrhovac.

Mandat odbornika u trebinjskoj Skupštini predaće SNSD-ov Gordan Mišeljić. Ostaje u fotelji direktora Hidroelektrana na Trebišnjici.

Za razliku od stranačih kolega, Miroslav Vujičić odriče se direktorske fotelje u Republičkom zavodu za zapošljavanje. Zadržava mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je neodlučan. Odlučiće u dogovoru sa stranačkim kolegama, ali, kaže, isključivo u interesu građana.

– Јa sam četiri godine bio i jedno i drugo i nije to smetalo narodu da dobijem najveći broj pojedinačnih glasova, 29.000. Ne znam ako bih se povukao da li bih na neki način prevario narod koji je glasao za mene. S druge strane, za pet godina koliko sam direktor Kliničkog centra, zatekao sam katastrofalno stanje i napravio jedan od najboljih kliničkih centara u regionu i dalje da radimo u interesu naroda – kaže Đajić.

U Socijalističkoj partiji nema dvoumljenja. Јedini sa duplom funkcijom, Velibor Stanić ostaje u poslaničkoj klupi.

– Velibor Stanić će se povući i podnijeti ostavku na mjesto direktora organizacionog dijela Šumskog gazdinstva Banjaluka, on će biti samo u NSRS poslanik. To je jedan od doprinosa koje mi kao partija dajemo u promociji ovog principa – ističe lider SP-a Petar Đokić.

Stranački dogovor presudiće o preuzetoj, odnosno funkciji koje će se odreći DEMOS-ov Aco Stanišić, direktor Elektrodistribucije Pale i novoizabrani poslanik.

Darko Banjac, iz NPS, načelno kaže da će podržati Dodikov prijedlog, ali odgovor koje će se funkcije odreći nismo uspjeli dobiti.

Podsjećamo da je među prvima na prijedlog Milorada Dodika reagovao direktor Voda Srpske, Miroslav Milovanović, koji se odrekao odborničkog mandata u bijeljinskoj Skupštini. I Vojin Mitrović iz SNSD-a predsjedniku stranke ponudio je ostavku na funkciji ministra u Savjetu ministara.

Predsjednik banjalučke Skupštine Mladen Ilić to mjesto zamijenio je poslaničkim i prije konstituisanja parlamenta, kao i Zoran Stevanović, koji je iz fotelje gradonačelnika Zvornika sjeo u poslaničke redove.

Autor: RTRS