Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac u intervju za Nacional.live otkriva šta je tajna dobrog rezultata SNSD-a u Prijedoru, ali i šta najvaćim uspjesima IRB-a od kada se on nalazi na čelu ove institucije.

Iza nas su opšti izbori, da li ste zadovoljni rezultatom SNSD-a i vašim ličnim rezultatom?

-Izuzetno sam zadovoljan. SNSD je iz naše izborne jedinice dobio tri direktna mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, povećali smo rezultat stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske za više od 25 odsto. Doprinos tome je dao svako od nas svojim ličnim rezultatom i slobodno mogu da kažem da sam ponosan, i na svoj rezultat i na sve nas zajedno.

Ovo su treći izbori u Prijedoru za vrlo kratko vrijeme – lokalni izbori na kojima smo preuzeli grad od višegodišnje, užasno loše vladavine DNS, prijevremeni izbori za gradonačelnika i sad opšti izbori – i na svim smo pokazali koliko smo jaki i koliki je značaj SNSD.

SNSD je u izbornoj jedinici jedan ostvario jedan od najboljih rezultata, šta je tajna vašeg rezultata?

-Predanost, posvećenost, timski rad. DNS je višegodišnjom vladavinom uništio grad, za vrijeme njihove vlasti Prijedor je nazadovao na svim poljima – od prihoda po osnovu PDV do broja zaposlenih. Danas je, otkako SNSD vodi grad, sve drugačije. Prijedor je sada atraktivan grad, poželjan i za život i za ulaganje.

Otkako smo mi vlast povećan je broj investicija, ne samo Vladinih. Prijedor je danas izuzetno privlačan stranim ulagačima. Građani su to osjetili i zato je i logično da su ovi izbori, slobodno možemo da kažemo, istorijski.

Bili ste prisutni na prvoj sjednici novog saziva NSRS, šta možemo očekivati u naredne četiri godine u najvišem predstavničkom tijelu Republike Srpske?

-Očekujem da Narodna skupština Republike Srpske i dalje bude mjesto najvažnijih političkih odluka. Uključujući i one odluke koje obavezuju sve nas koji se bavimo politikom i koju god funkciju obavljamo, u Republici Srpskoj ili u zajedničkim institucijama, bez obzira na političku partiju iz koje dolazimo.

Vjerujem da će Narodna skupština dodatno politički jačati, a samim tim i položaj i ugled Republike Srpske. Očekujem dosljedno poštovanje Ustava i slova Dejtona, jer samo tako možemo naprijed. Uloga Narodne skupštine u procesu očuvanja interesa Republike Srpske je nemjerljiva.

Osim što ste narodni poslanik, Vi ste i direktor IRB-a. Kakvo ste stanje zatekli kada ste došli u IRB i koliko se situacija promijenila od kada ste Vi na čelu ove institucije?

-Regionalno smo se proširili, otvorili smo poslovnice širom Republike Srpske, kako bismo i privredi i građanima bili fizički bliže i dostupni za njihove potrebe. Pokrenuli smo međunarodnu konferenciju o investiranju u Republiku Srpsku i njen razvoj, a ove godine smo, organizacijom Druge investicione konferencije, potvrdili da to već polako prerasta u tradiciju.

Započeli smo snažnu promociju potencijala Republike Srpske u regionu i svijetu, kako bismo privukli što više kvalitetnih investicija. Kreirali smo bazu donatorskih sredstava namijenjenu preduzetnicima, preduzećima i ostalim privrednim subjektima, s ciljem redovnog praćenja i efikasnijeg korištenja bespovratnih sredstava koja nude brojne domaće i međunarodne donatorske organizacije i institucije… Sve to radimo kako bismo ojačali našu privredu i učinile je konkurentnijom u domaćim i međunarodnim okvirima.

Oko IRBRS se pravila velika fama, uz razne pokušaje da se ta priča o instituciji koja je, navodno, otuđena od naroda i dalje zadrži. Opozicija i dalje to pokušava. Međutim, uspio sam – i proaktivnim radom sa svojim timom, ali i kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske, da javnost informišem o tome šta je istina i kakva je stvarna situacija u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske. Jedina istina je da je IRBRS oslonac i privredi i građanima Republike Srpske i o tome svjedoče naši rezultati. I to će i ostati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj o našem radu koji svjedoči o dobrim poslovnim rezultatima IRBRS.

Šta smatrate najvećim uspjehom IRB od kada ste Vi na mjestu direktora?

-Podsjetiću vas da sam funkciju direktora IRB preuzeo u samo predvečerje velike globalne epidemiološke i ekonomske krize izazvane pojavom virusa korona, početkom 2020. godine. U tim izazovnim i po mnogo čemu za sve nas nepoznatim uslovima, reagovali smo trenutno, sa jasnim opredjeljenjem da doprinesemo očuvanju socio-ekonomske stabilnosti i privredne aktivnosti Republike Srpske. Kako bi to postigli, omogućili smo olakšice fizičkim i pravnim licima u vidu dodatnog grejs-perioda i moratorijuma u otplati dospjelih kreditnih obaveza. Zatim smo dodatno umanjili kamatne stope na kredite namijenjene privredi i jedinicama lokalne samouprave, s ciljem održavanja njihove likvidnosti i stimulisanja novih ulaganja. IRB je prvi u Republici Srpskoj dobio dozvolu za obavljanje poslova faktoringa, u skladu sa novim Zakonom o faktoringu.

S obzirom na sve ono što smo radili i rezultate koje smo postigli u tom izazovnom periodu, mišljenja sam, a i šira javnost tako smatra, da je IRB imala ključnu ulogu i da je dala nesporan doprinos očuvanju makroekonsomske i ukupne socijalne stabilnosti Republike Srpske.

Koliko je IRB važan u razvoju privrede Republike Srpske?

-Pružanje finansijske podrške razvojnim i ostalim prioritetnim projektima u Republici Srpskoj, po povoljnim i stimulativnim uslovima, jedan je od prioriteta u radu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Do sada smo plasirali oko tri milijarde KM, od toga putem kredita 2,4 milijarde KM. Oko 70% naših kreditnih plasmana odobreno je privredi Republike Srpske.

U prilog uloge i značaja IRB za razvoj domaće privrede najbolje govori i podatak da naši krediti čine oko 16% ukupnih kreditnih plasmana bankarskog sektora u privredu Republike Srpske.

Takođe, istakao bih i stambene kredite IRBRS putem kojih je do sada plasirano oko 730 miliona KM za gotovo 14.000 korisnika. Naši krediti čine oko 40% ukupno odobrenih kredita bankarskog sektora Republike Srpske za ove namjene. Zahvaljujući povoljnim uslovima korišćenja IRBRS je podstakla i komercijalne banke na značajniju korekciju kreditnih uslova i snižavanje kamatne stope, što je svakako u najboljem interesu naših građana. Stambeni krediti IRBRS uticali su i na povećanje potražnje za proizvodima domaće građevinske operative i zaposlenosti u ovom sektoru, posredno utičući i na ukupnu ekonomsku aktivnost i zaposlenost u Republici Srpskoj.

Da li je IRB ispunio svoj plan za 2022. godinu i da li već sada znate šta je cilj u 2023. godini?

-Kada su u pitanju ukupni plasmani i plan za 2022. godinu, već u ovom momentu on je ispunjen i do kraja godine očekujemo da će biti značajnije premašen. To je prije svega rezultat našeg proakativnog odnosa prema potrebama i zahtjevima domaće privrede i stanovništva gdje nastojimo maksimalno uvažiti aktuelne izazove i dešavanja koja potiču iz regiona i šire, iz globalnog okruženja.

Zasigurno, jedan od najvećih ekonomskih i socijalnih izazova sa kojim ćemo se suočiti u narednoj godini povezan je sa intenziviranjem inflatornih kretanja i uticajima koje će imati na stanje i trendove u finansijskom i realnom sektoru. Otuda i naša namjera da nastavimo sa pružanjem finansijske i ostalih vidova podrške koji odgovaraju domaćim potrebama i razvojnim izazovima. Dakle, nastojaćemo ponuditi odgovore na sve specifične zahtjeve i potrebe naše privrede i ostalih ciljnih i prioritetnih grupa od značaja za Republiku Srpsku, kao što smo to činili i u proteklom periodu.

Izvor: Nacional.live