Neprimjereni natpisi na hangarima i pomoćnim objektima u krugu Aerodroma “Urije” te odvaljene ploče na spomeniku iz Drugog svjetskog rata, realnost je s kojom se, posljednjih mjeseci, suočava uprava Aerokluba “Prijedor”. Sudeći po tekstovima našaranim na fasadama i betonu, riječ je o huliganima koji se kriju iza maske navijača. Policija je obavila uviđaj, a u Aeroklubu tvrde da će stvari istjerati na čistac.

“U posljednje vrijeme, imamo sve intenzivnije posjete, pretpostavljam mlađih osoba, koje prave štetu, uništavaju imovinu Aerokluba ‘Prijedor’. Došlo je do situacije da to više ne možemo tolerisati, jer mi smo ipak jedan amaterski klub sa ograničenim sredstvima i borimo se mukotrpno da održavamo i ovo što moramo”, rekao je Vladimir Novaković, predsjednik Upravnog odbora Aerokluba “Prijedor”. Dodaje da zbog nesavjesnih pojedinaca moraju snositi nepotrebne izdatke, da osvježe zidove i dovedu u red drugu oštećenu imovinu kako bi je mogli koristiti.

“Obavljeno je više kontakata s Gradskom upravom i policijom, u nastojanju da nađemo rješenje. Krenućemo s kampanjom da upoznamo građane da je ovaj aerodrom površina kojoj je ograničen pristup. Posljednjih godina svjedoci smo da dosta građana, pogotovo mladih, dolazi tu da šeta, smatrajući da se mogu ponašati kako žele, iako smo mi, uz neka upozorenja, nastojali da im ograničimo pristup. Prvenstveno razmišljamo u smislu bezbjednosti, jer ipak je ovo površina koja se namjenski koristi i mnogi od njih nisu svjesni kakve opasnosti vrebaju. Nastojaćemo, svim svojim resursima, da smanjimo nekontrolisane dolaske nepozvanih lica na Aerodrom ‘Urije’”, poručio je Novaković.

Sve ovo baca sjenu na veliki jubilej Aerokluba “Prijedor” koji ove godine obilježava 70 godina rada i 80 godina od osnivanja Prve partizanske avijacije. Umjesto da se ponose tradicijom kojom se malo koja lokalna zajednica može pohvaliti, nekima ništa nije sveto pa svoje frustracije iskaljuju na imovini uzornog sportskog kolektiva. Tome se, poručuju iz Aerokluba “Prijedor”, mora stati u kraj!

Izvor: kozarski