Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da kadar iz Republike Srpske treba da bude ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara i da je to je jedan od orijentira u pregovorima o formiranju vlasti u koje se ulazi.

Cvijanović ističe da je zadatak Predsjedništva BiH da dovede u red spoljnu politiku BiH, a onda da Savjet ministara slijedi tu usaglašenu politiku.

– To je jedan od zadataka. Da vidimo možemo li to kanalisati na ispravan način, da se saopštavaju usaglašeni stavovi, a ne da imamo slobodne strijelce – rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je bilo to bilo mučno u prošlom mandatu, jer je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara iznosio svoj i stav partije.

– Ali to nije nikakva novost. Toga je bilo i ranije, sad smo to učinili temom. Uvijek je postojala neka uzurpacija. Mi smo to učinili dostupnim javnosti. Niko nije ćutao. Bivši srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik nije ćutao. Neki možda jesu – rekla je Cvijanović za Glas Srpske.

Ona ističe da je nedopustivo da neko nastupa, a da prethodno to nije dogovoreno.

– Ili imate usaglašeno ili nemate stav, ali nedopustivo je da neko nastupa, a da to prethodno nije dogovoreno. Da neko uzurpira sve i ode pričati po svijetu ono što misli on ili njegova partija. Ministarstvo spoljnih poslova prati politiku Predsjedništva, a ne samo jednog člana. To smo sada doživjeli kao vrhunac nerada u spoljnoj politici i BiH ništa time nije dobila, naprotiv – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila da će postojati pritisci da se BiH o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba pridruži politici EU.

– Postojaće ti pritisci, ali sve je danas u svijetu fingiranje, osim onog brutalnog dijela koji se tiče rata i razaranja. Na zapadu se nekad zadovolje time što se neko priklonio nekoj rezoluciji iako se ona ne može sprovesti na terenu. Pa kažu da je BiH nešto podržala, a BiH je to uradila unilateralno, glasanjem nekog ministra bez stava Predsjedništva, gdje ne postoji ni naknadni stav institucija da to glasanje bude sprovedeno u praksi – navela je ona.

Prema njenim riječima, to je sve foliranje, fikcija.

– Svijet je danas takav, licemjeran prilično – dodala je Cvijanović.

Na pitanje da li je za uvođenje sankcija Rusiji, Cvijanovićeva je rekla da nikome ne treba uvoditi sankcije.

– I nama su ih uvodili i maltretirali nas. Treba da postoji snažna diplomatija i snažni igrači da riješe ove stvari. Ovdje je suština što neki neće da idu u diplomatske razgovore – dodala je Cvijanović.

Izvor: Glas Srpske