Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, sutra proslavljaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Aranđelovdan odnosno Svetog Duha Arhangela Mihaila

Mnogi su se pitali zbog čega se Aranđelovdan slavi baš u novembru, a postoji i logično objašnjenje za to.

Svaki čovjek  na dan krštenja dobije svog anđela, koji se naziva anđeo mirni, vjerni učitelj, čuvar duša i tijela. Ti anđeli čuvaju čovjeku život i zdravlje i paze da čovjek, zbog svog neznanja i  nesmotrenosti ne napravi kakvu grešku.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smijete uraditi jeste da siromašne i nemoćne tjerate od sebe. Na ikonama se Arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, kao borac, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer, prema narodnom vjerovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

U vrijeme rimskog pape Silvestra i aleksandrijskog patrijarha Aleksandra ustanovljen je ovaj praznik arhistratiga Mihaila i ostalih sila nebeskih u novembru.

Novembar je zapravo deveti mjesec od mjeseca marta, koji se smatra trenutkom stvaranja svijeta. A deveti mjesec poslije marta uzet je zbog devet anđelskih činova koji su najprije stvoreni.

Arhangel Mihailo, zaštitnik loze Nemanjića, uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Živi svetac?

Vjerovanje kaže da Arhanđel Mihailo nije umro, jer i dalje po potrebi silazi među ljude na zemlju, kao putnik ili prosjak. I zato je on, prema vjerovanju, “živi svetac”. No, mnogi ne znaju da se žito prije svega priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je svakako pred Bogom živ. I zato crkveni velikodostojnici preporučuju da se žito svakako nađe na svakoj slavskoj trpezi.

Običaji i vjerovanja na ovaj dan

Jedno narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove.

Postoji vjerovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom, piše Magazin Novosti.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne tjerate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vjernike, kazniti.

Na ovaj dan, predanje kaže, valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića, uputiti toplu riječ. Ukoliko to ne učinite, vjeruje se da će anđeo koji je stalno uz vjernike poslati strašnu kaznu. Oni koji ispolje najvažniju hrišćansku vrlinu na Aranđelovdan, mogu očekivati blagost ovog svetitelja koji će se vam ispuniti i onu najveću želju.

Izvor: Srpskainfo