Članovi novosnovanog Udruženja apiterapeuta Republike Srpske najavili su da će im jedna od inicijativa biti zahtjev nadležnim ministarstvima da se pčelinji proizvodi proglase pomoćnim ljekovitim sredstvima.
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Brane Končar rekao je Srni da im je poenta na apiterapije, odnosno liječenju pčelinjim proizvodima i pčelinjim otrovom.

“Imamo ozbiljne ambicije da osnujemo školu apiterapije. Riječ je o ciklusu koji traje godinu dana, uglavnom vikendom, osim u vrijeme kada je aktivnost u pčelinjacima”, rekao je Končar.

On je dodao da imaju i druge ambicije koje znatno prevazilaze ono što je u toj oblasti.

“Imamo primjer iskustva Slovenije, gdje su oni u šifrarnik djelatnosti naveli i zvanje i profesiju apiterapeut. Tu naravno trebaju određena odobrenja nadležnih ministarstava i to je ozbiljna stvar jer će tako građanima biti više dostupne informacije o ljekovitim svojstvima pčelinjih proizvoda, a prvenstveno pčelinjeg otrova”, rekao je Končar.

On je potvrdio da je na izbornoj skupštini učestvovalo deset članova od kojih su tri licencirana apiterapeuta, a svi učesnici su se na neki način bavili pčelama ili im je bila potrebna pomoć u obliku pčelinjih proizvoda ili uboda.

“Jedna od inicijativa sa kojom ćemo ići prema nadležnim ministarstvima je da se pčelinji proizvodi proglase pomoćnim ljekovitim sredstvima i kada ostvarimo to što su Slovenci ostvarili da imamo diplomu odgovarajuće škole da smo apiterapeuti, onda bi logično bilo da se može vršiti i privatna praksa”, rekao je Končar.

On je dodao da postoje podaci da u Rusiji ima više od 50 klinika koje se bave apiterapijom i tu je i najviće dostignuti naučni nivo, kao i da su još 1959. godine proglasili da se pčelinjim otrovom može liječiti više od 15 bolesti.

“Ako to što planiramo uspijemo da ostvarimo, a nema razloga da to ne bude, to će biti velika stvar jer imamo puno bolesti gdje je konvencionalna medicina potpuno nemoćna, a to su, prije svega, multipla skleroza i Parkinsonova bolest, veliki broj drugih autoimunih, kardiovaskularnih i reumatskih bolesti i dijabetesa”, naveo je on.

Končar, koji je dugogodišnji pčelar i licencirani apiterapuet, je pčelinji otrov prvi put upotrijebio na sebi.

On je dodao da u njemu ova ideja tinja još od 2006.godine, kada se posvetio proučavanju literature i sada se apiterapijom bavi gotovo svakodnevno.

Kao istraživač iz oblasti apiterapije i liječenja pčelinjim otrovom, dobitnik je međunarodne licence iz Slovenije, zahvaljujući kojoj bogata znanja iz te oblasti može primijeniti i u zemljama Evropske unije.

Na konstitutivnoj sjednici održanoj juče usvojen je statut koji definiše programske ciljeve i osnovnu djelatnost udruženja, a formirani su svi organi koji su potrebni po Zakonu o udruženjima i fondacijama Republike Srpske.

Za predsjednika Udruženja apiterapeuta Republike Srpske izabran je Borislav Bojić.

Autor: SRNA/banjaluka.net