Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na inauguracionom prijemu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci da u ovim turbulentnim vremenima nije lako biti predsjednik Srpske, ali da treba da gradi mir i jedinstvo.

Radost je za nas sabrane ovde da čestitamo izbor Dodiku na veoma odgovornu funkciju, predsjednika Republike Srpske, rekao je patrijarh u obraćanju.

On je dodao da nimalo nije lako biti predsjednik Srpske u turbulentnim, uzburkanim vremenima i globalno i lokalno.

– Mir je naravno najvažnija vrednost, uslov bez kojeg se ne može funkcionisati. Uvek je bio skupocena vrednost i uvek je bio dovođen u pitanje – istakao je srpski patrijarh.

On je ukazao da se vide nesporazumi na sve strane, ali da su zato svi pozvani da učestvuju u izgradnji mira.

“Iluzija je misliti da možemo rješavati globalna pitanja, ali smo pozvani da učinimo sve da mesto na kome se nalazimo ispunimo mirom”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio na Hristove riječi da svi jedno budu i ukazao da se to jedinstvo postiže tako što se prvo gradi u svom okruženju, porodici, komšijama, svome mjestu.

Predsjedniku Srpske je savjetovao da uspostavlja jedinstvo i mir. “Želimo da budete predsednik svih ljudi u Srpskoj i da se borite za mir, jedinstvo svih ljudi. Neka Vam Gospod da snage i odlučnosti i siguran sam da ćete imati podršku svog naroda. Neka vas Bog čuva”, zaključio je patrijarh.

Autor: SRNA/Srpskainfo